Hakkındaki iddiaları kesin bir dille reddeden Roussef, 2014 yılında 54 milyon kişinin oyuyla yeniden seçildiğini hatırlatarak görevinin her anında anayasaya uyduğunu ve ülkesi için en iyisini yaptığını belirtti. "Adaletsizliğin acısını tatmaktan başka çarem yok" diyen Rousseff, "Ciddi kurumsal parçalanmalara bir adım uzaklıktayız. Darbeye bir adım uzaklıktayız" diyerek Brezilya'yı bir darbe tehlikesinin beklediğine dikkat çekti.
Brazil's Dilma Rousseff remains strong, fighting the coup attempt and false accusations against her pic.twitter.com/FeAWToZq8O
— teleSUR English (@telesurenglish) 29 Ağustos 2016
'EGEMEN BİR BREZİLYA İÇİN SAVAŞTIM, BUNDAN GURUR DUYUYORUM'
Rousseff konuşmasına şöyle devam etti: "Demokrasi için mücadele etmeye devam edeceğim. Bunca yılımı tolerans ve ayrımcılık yapmadan toplum için mücadeleye adadım. Aynı zamanda yoksulluğun olmadığı bir toplum için, egemen bir Brezilya için savaştım. Bundan gurur duyuyorum. Demokrasinin benimle birlikte bir kez daha mahkum edilmesinden korkuyorum. Şimdi demokrasinin ölmesinden korkuyorum."
Geçici Devlet Başkanı Temer’in kabinesinde tek bir kadın siyasi bile yer vermemesinin ardından başlayan tartışmalara da değinen Rousseff, “Brezilyalı kadınlar bu süreçte benim direnişime destek verdi. Onlar kadın düşmanlığı ve önyargıya karşı bu savaşta benim ortaklarım” diye konuştu.
Rousseff, 30 dakika süren konuşmasının ardından senatörlerin sorularını yanıtladı.
GÖREVDEN ALINMASI BEKLENİYOR
Kongre'nin önünde toplanan yüzlerce kişi de Rousseff'e destek verdi. Rousseff destekçileri ile görevden alınmasını isteyenleri ayırmak için Kongre'nin önüne dev bir duvar kuruldu.
Senato'nun bu hafta içinde Rousseff'in görevden tamamen alınması kararını oylaması bekleniyor. Senato'da, cuma günü, Rousseff'in kalıcı olarak görevinden alınıp alınmaması konusunu görüşmek üzere bir araya gelen senatörler arasında çıkan tartışma nedeniyle duruşma iki kez geçici olarak ertelenmişti.
BAĞIMSIZ DENETÇİLERE GÖRE ROUSSEFF KURALLARI İHLAL ETMEDİ
Brezilya Senatosu, Devlet Başkanı Rousseff'i 12 Mayıs'ta yaptığı oylamada 180 günlüğüne görevden almış, Rousseff'in yerine geçici olarak yardımcısı Michel Temer getirilmişti. Rousseff'in suçlu bulunarak görevden alınması durumunda devlet başkanlığı görevini, 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar Temer yürütecek. Temer'in de adı, devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.
Dilma Rousseff, çok sayıda siyasetçi ve iş adamının adının karıştığı Petrobras yolsuzluk soruşturmasının durdurulması için görevden alındığını savunuyor. Brezilya Senatosu'nun atadığı bağımsız denetçiler, geçici olarak görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmediğini açıklamıştı.