"Şeylerin İnterneti" kavramıyla kullandığımız her aletin içine internete bağlanabilen bir özellik konuyor. Doktorlar hastalarını kalp pillerindeki internet özelliğiyle takip ederken, otomobiller çok yakında şoförsüz olarak yollarda olacaklar. RS FM'de yayımlanan Burası Türkiye programında konuşan Fütüristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Murat Şahin, insanlığın önündeki yeni dünyayı anlattı:
‘ÜÇ BOYUTLU YAZICILARDAN YİYECEK, VİTAMİN VE İLAÇ ÜRETMEYE DE BAŞLAMAK ÜZEREYİZ'
"Teknolojinin gelmediği bir tek gıda sektörü kaldı diyebiliriz ama orada da gıdayı üretmek için kullanıyoruz. Üç boyutlu yazıcılardan yiyecek, vitamin ve ilaç üretmeye de başlamak üzereyiz. Son dönemlerin en önemli konusu robotlar ve akıllı bilgisayarlar. 15-20 yıl içerisinde 2 milyar insanın bugün yaptığı işi robotlar yapacak. Şu anda alışverişimizi kendimiz yapıyoruz dolayısıyla reklamlar bize bir ürün ile ilgili mesaj veriyor. Alışverişi robotlar yaparsa o zaman reklamı kime yapacağız? Reklam sektörü de değişmek zorunda kalacak. Belki de yakında hayatımıza ‘robot antropolojisi' diye bir şey girer. Robotların da yaşam hikâyelerini öğrenmeye başlarız."
‘GÜNDE İKİ SAAT KULLANDIĞINIZ BİR ARABAYA 24 SAAT PARA HARCAMAYACAKSINIZ'
Murat Şahin şöyle devam etti: "Teknoloji geçen 20 yıla baktığımızda bizlere sorun olarak görünen birçok noktayı değiştirdi. Örneğin enerji konumuz vardı ama bugün hayatımızda güneş enerjisi sayesinde insanlar bunu sorun olmaktan çıkarmış durumda. İleride su bulamayacağız korkusu var ama kişisel olarak havadan kendimize yetecek kadar suyu toplayabileceğimiz makineler var. Şirketler dünyasında da her şey değişiyor. Son 5 yılda hayatımıza paylaşım ekonomisi diye bir şey girdi. Keşfedecek daha çok şey var ve bu alanda çalışan insanların önünde de parlak bir gelecek var. Dubai örneği Birleşik Arap Emirlikleri yollardaki araçların yüzde 25'inin 2050 yılı için şoförsüz araçlar olacağını söylüyor. Bu konuda çok çalışma yapılıyor ve bu durum mülkiyet hakkı konusunu da değiştirecektir. 2030 yılında dünyada her yıl 20 milyon aracın azalacağını öngörüyoruz. Her şey şoförsüz olunca büyük ihtimalle bir abonelik sistemi olacak herkesi istediği yere götürecek. Günde iki saat kullandığınız bir arabaya 24 saat para harcamayacaksınız."
‘BENİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN KONU ORGAN ÜRETEBİLİYOR OLMAK'
Murat Şahin artık hiç kimsenin akıllı telefonları olmadan dışarı çıkamadığını da hatırlatarak, bunun bir bağımlılık olduğunu belirtti:
"Çantamda iki tane yedek pil var, olur da şarjım biterse diye. Hayat o kadar hızlı akıyor ki insanlar takip etmek için büyük çaba sarf ediyorlar ama bizim bu X kuşağına özgü Y kuşağında ya da sonradan gelecek nesiller bu işleri umursamayacaklar. Çünkü orada da akıllı algoritmalar olacak. Beni en çok heyecanlandıran konu organ üretebiliyor olmak. Bu konu yaşamı tümden değiştirebilir. Çok sayıdaki insan günümüzde belirli hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Organ üretebildiğimiz zaman aslında yeni bir insanlıktan bahsetmiş oluyoruz aslında. Bizim yeni bir insanlık düşünüyor olmamız lazım çünkü gelecek 30 yılda insanlığı doyurmak için insanlık tarihi boyunca ürettiğimiz kadar gıda üretmeye ihtiyacımız var."
Birkaç üniversite gelecek merkezi açtı. Bu zamana kadar bir şey üretmiş değiller, zaman alacaktır bu iş. Gelecek ülkelerin 70-80 yıldır yaptığı şeylerden bahsediyoruz. ABD, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri her seçim öncesi bütün kamu kuruluşlarının sonraki 5 yıl içerisinde neler yapacağı için senaryo çalışıyor doğal olarak gelen hükümet bir şey yapmıyor yani zaten yapılacak olan belli. Türkiye'de dört üniversite gelecek dersi koydu. Kamuda ve hükümette çok ciddi bir çalışma yoktu ama bildiğim kadarıyla Cumhurbaşkanlığı bu konularda çalışacak bir ekip kurmaya çalışıyor. Biz şuna gayret ediyoruz; her şirketin bağımsız yönetim kurulu üyesi fütüristlerden olsun istiyoruz. İnşallah bunu başarırız."