Musul sakinleri, IŞİD militanlarının Irak Savunma Bakanı Halid el Ubeydi’nin görevden alınmasına verdiği tepkinin şahidi oldu. Teröristler, yerel bir kafede otururken televizyondan Ubeydi’nin azledildiği haberini alınca bağrışmaya ve birbirini kutlamaya başladı.
IŞİD’le mücadelede kilit isimlerden biri olarak gösterilen Halid el Ubeydi’nin yönetiminde Irak ordusu Ramadi, Felluce, Kiyara, Rutba ve diğer yerlerde teröristlere karşı parlak zaferler kazanmıştı.
UBEYDİ’NİN AZLEDİLMESİ SORU İŞARETLERİ YARATTI
Ubeydi’nin, Musul’u kurtarmak amacıyla başlatılan Ninova operasyonunun başarı göstermesinin ardından görevden alınması, Irak vatandaşlarının kafalarında soru işaretleri yarattı. Sputnik’e konuşan Irak Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Adnan El Şahmani, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Şahsına yönelik suçlamaları reddedemediği için meclisin kararıyla görevden alındı. Bu sıradan bir prosedür, elinde suçlamaları reddedecek kanıtları olmayan meclisin kararına bakar, meclis de oylama yapar. Askeri operasyonlar ile savunma bakanı arasında hiçbir bağımlılık yok, çünkü silahlı kuvvetlerin başında bir de genelkurmay var, ayrıca operasyonlara katılan ama Savunma Bakanlığı’na bağlı olmayan özel birlikler, halk güçleri, federal polis ve diğer savaş birileri var.”
‘OPERASYONUN BAŞARISI BAKANA BAĞLI DEĞİL’
Bakanın görevden alınmasının hiçbir şekilde Musul operasyonunu etkilemeyeceğini belirten Şahmani, “Çünkü Operasyon Koordinasyon Merkezi faaliyet gösteriyor. Operasyonları bu merkez yönetiyor. Savunma Bakanı bu koordinasyon merkezinin üyesi olabilir, olmayabilir de. Böylece operasyonun başarısı tamamen bu merkeze bağlı” dedi.
’SİYASİ KRİZİ DAHA DA ZORLAŞTIRACAK’
Sputnik’e konuşan Haşimi, “Başbakan bile bugün, hükümette boşlukla IŞİD’le savaşmaya gittiğimizi söyledi. Bu yüzden Savunma Bakanı’nın görevden alınmasının zaten karmaşık olan siyasi krizi daha da zorlaştıracağını düşünüyorum. Musul’daki operasyon ise askeri hazırlıktan çok ülkede siyasi konsensüse ihtiyaç duyuyor” diye konuştu. Haşimi, bu konuyla ilgili yorumuna şöyle devam etti:
“Savunma Bakanı’nın başarılı operasyonların ardından neden görevden alındığı sorusuna dönersek, şunu söyleyebiliriz, bir taraftan meclisin yaptığı meşruydu. Ama bu karar Irak toplumunun görüşünü ve siyasi durumu etkileyebilir. Meclisin bu kararı kesinlikle siyasi durumun yararına değil. Musul operasyonu, askeri hazırlığı değil, ‘Musul kurtarıldıktan sonra ne yapmalı?’ sorusuna yanıt verecek uzun vadeli plana ihtiyaç duyuyor. Zira Musul’u kurtardıktan sonra bile siyasi kriz sürecek, yani ekonomik kriz ve sığınmacı sorunu da sürecek.”