Nikkei Asian Review sitesinin haberine göre, Japonya 2020 Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda sporculara dağıtılacak madalyaları atık elektronik cihazlardan edindikleri değerli metallerle yapmak istiyor. Nitekim değerli metal bakımından dünyanın en büyük rezervine sahip ülkesi Japonya'da üretilen elektronik cihazlarda, tüm dünyadaki altınların yüzde 16'sı, gümüşün yüzde 22'si yer alıyor.
‘ATIK CİHAZLARDA YETERLİ MİKTAR MEVCUT'
Haberde bu yöntemle Japonya Olimpiyat Komitesi'ne (JOC) altın, gümüş ve bronz madalyaların ülke içinde kalıba dökülmesinde yardım edilmesinin amaçlandığı belirtilirken, her yıl tüketicilerin attığı cihazlardan toplanılan değerli metal miktarının bunun için yeterli olduğu ifade ediliyor. Söz gelimi 2014 yılında Japonya'daki elektronik cihazlarda yaklaşık 143 kilo altın, 1.566 kilo gümüş, 1.112 ton bronz çıkartılmış; 2012 Londra Olimpiyatları'ndaki madalyalarda ise 9.6 kilo altın, 1.210 kilo gümüş ve 700 kilo bronz kullanılmıştı.
JAPONYA'DA METALLER İÇİN YETERLİ BİR GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİ YOK
Öte yandan projenin gerçekleştirilmesi için JOC'un bazı uğraşlar vermesi gerekiyor. Zira Japonya'da atık elektronik cihazların geri dönüştürülmesi için kapsamlı bir geri dönüşüm sistemi mevcut değil. Ülkedeki sistemlerle yalnızca yaklaşık 650.000 ton atık cihazın 100.000'i geri dönüştürülebiliyor.
Ayrıca Japonya'da geri kazanılan metallerin çoğu yine elektronik cihaz üretiminde kullanılıyor. Bu yöndeki rekabetle mücadele etmesi gereken JOC, temmuz ayında metal toplama mekanizmalarını ele aldı. JOC yeni bir kampanya ile bu yöndeki toplumsal farkındalığı arttırmayı ve etkili bir toplama sistemi yaratmayı amaçlıyor.
Bu arada 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda da madalyaların üretiminde yüzde 30 oranında geri dönüştürülen malzemeler kullanılmıştı.