Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'a karşı düzenlenen darbe girişiminin üzerinden 25 yıl geçti. Bu nedenle Sputnik, Gorbaçov'un en önemli siyasi miraslarından biri olan ve Birlik'in kendini fesih sürecinin kapısını aralayan Perestroyka (yeniden yapılandırma) politikasının sembol fotoğraflarını derledi.
© SPUTNIK/ YURYI ABRAMOCHKINGorbaçov 1988'de BM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı. Gorbaçov bu konuşmasında "Güç kullanımı ve tehditler artık birer dış politika aracı olamaz" ifadelerini kullandı. Konuşmasının son bölümündeyse SSCB-ABD ilişkilerindeki gelişmenin altını çizen Gorbaçov, Sovyet ordusunu karşı taraftan aynı adımı beklemeden küçülteceklerini de ilan etti.
1/10
© SPUTNIK/ YURYI ABRAMOCHKIN
Gorbaçov 1988'de BM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı. Gorbaçov bu konuşmasında "Güç kullanımı ve tehditler artık birer dış politika aracı olamaz" ifadelerini kullandı. Konuşmasının son bölümündeyse SSCB-ABD ilişkilerindeki gelişmenin altını çizen Gorbaçov, Sovyet ordusunu karşı taraftan aynı adımı beklemeden küçülteceklerini de ilan etti.
© SPUTNIK/ FALINPerestroyka döneminde 'çocuk diplomasisi' popüler hâle geldi. 1988'de Los Angeles'tan 9 yaşındaki bir öğrenci Rusya'ya 'barış mesajı' getiren ilk genç diplomat oldu.
2/10
© SPUTNIK/ FALIN
Perestroyka döneminde 'çocuk diplomasisi' popüler hâle geldi. 1988'de Los Angeles'tan 9 yaşındaki bir öğrenci Rusya'ya 'barış mesajı' getiren ilk genç diplomat oldu.
© SPUTNIK/ ALEXANDER MAKAROVGorbaçov Mayıs 1990'da ilk kez ABD'yi ziyaret etti. Gorbaçov'u karşılayan ABD Başkanı George Bush bu ziyaretin 'yeni Avrupa' için gerekli olduğunu belirtip Perestroyka'nın başarılı olmasını görmek istediğini kabul etti.
3/10
© SPUTNIK/ ALEXANDER MAKAROV
Gorbaçov Mayıs 1990'da ilk kez ABD'yi ziyaret etti. Gorbaçov'u karşılayan ABD Başkanı George Bush bu ziyaretin 'yeni Avrupa' için gerekli olduğunu belirtip Perestroyka'nın başarılı olmasını görmek istediğini kabul etti.
© SPUTNIK/ BORIS PRIHODKOPerestroyka döneminde daha önce yasaklanan tüm kitaplar basıldı.
4/10
© SPUTNIK/ BORIS PRIHODKO
Perestroyka döneminde daha önce yasaklanan tüm kitaplar basıldı.
© SPUTNIK/ YURYI ABRAMOCHKINGorbaçov 1985'te, 'kuru kanunlar' olarak bilenen alkolle mücadele yasalarını uygulamaya koydu.
5/10
© SPUTNIK/ YURYI ABRAMOCHKIN
Gorbaçov 1985'te, 'kuru kanunlar' olarak bilenen alkolle mücadele yasalarını uygulamaya koydu.
© SPUTNIK/ OLEG KULESH1979'da başkent Moskova'daki büfelerde ilk kez Pepsi satılmaya başladı.
6/10
© SPUTNIK/ OLEG KULESH
1979'da başkent Moskova'daki büfelerde ilk kez Pepsi satılmaya başladı.
© SPUTNIK/ YURYI ABRAMOCHKINAralık 1987'de Washington, Sovyet ve ABD'li diplomatların katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu toplantıda taraflar karşılıklı tehditlerin azaltılması üzerinde uzlaştı.
7/10
© SPUTNIK/ YURYI ABRAMOCHKIN
Aralık 1987'de Washington, Sovyet ve ABD'li diplomatların katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu toplantıda taraflar karşılıklı tehditlerin azaltılması üzerinde uzlaştı.
© SPUTNIK/ VLADIMIR VYATKINOcak 1990'da başkent Moskova'da ilk mcDonalds restoranı açıldı. Restoranı açıldığı ilk gün 30.000 kişi ziyaret etti.
8/10
© SPUTNIK/ VLADIMIR VYATKIN
Ocak 1990'da başkent Moskova'da ilk mcDonalds restoranı açıldı. Restoranı açıldığı ilk gün 30.000 kişi ziyaret etti.
© SPUTNIK/ VLADIMIR RODIONOVMart 1989'da Moskova'da milletvekili seçimi gerçekleşti. Bu, seçmenlere adaylar arasında seçim yapma hakkının verildiği ilk seçimlerdi.
9/10
© SPUTNIK/ VLADIMIR RODIONOV
Mart 1989'da Moskova'da milletvekili seçimi gerçekleşti. Bu, seçmenlere adaylar arasında seçim yapma hakkının verildiği ilk seçimlerdi.
© SPUTNIK/ U. GAVRILOVMayıs 1988'de 'Barış için Rock' isimli uluslararası Sovyet festivali Moskova'da ilk kez düzenlendi.
10/10
© SPUTNIK/ U. GAVRILOV
Mayıs 1988'de 'Barış için Rock' isimli uluslararası Sovyet festivali Moskova'da ilk kez düzenlendi.