Soruşturmayı yürüten komitenin başkanı Senatör Leila de Lima, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde çok sayıda kişinin öldürülmesinden endişe duyduğunu belirterek, 'kolluk kuvvetleri ve yasa dışı kanun infazcılarının, dokunulmazlıkları sayesinde cinayet işliyor olabileceğini' ifade etti.
Lima, soruşturmada, 'uyuşturucu taciri olduğu şüphesiyle bin 700 kişinin öldürüldüğü' iddiasını inceleyeceklerini bildirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları geçen haftalarda Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen kişilere ilişkin yargısız infazları durdurma çağrısında bulunmuştu. Uzmanlar, Duterte'nin uyuşturucu kaçakçılarının öldürülmesine yönelik halka çağrısını, "Devlet Başkanı'ndan kaçakçılık yaptığı öne sürülen kişilerin öldürülmesi için lisans verildi" şeklinde değerlendirmişti. BM tarafından uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin ülkesine ve kendisine yapılan eleştirilerin ardından Duterte, dün BM'yi üyelikten ayrılmakla tehdit etmişti.
DUTERTE, SİLAHI OLAN HALKTAN 'UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARI'NI ÖLDÜRMESİNİ İSTEMİŞTİ
Filipinler polisinin resmi verilerine göre, uyuşturucuyla mücadele kapsamında güvenlik güçlerinin girdiği silahlı çatışmalarda 500'den fazla kişi öldürüldü, 8 bin kişi tutuklandı.
Devlet Başkanı Duterte, devlet başkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini istemişti. Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini dile getiren Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon peso (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.