Kenya basınında yer alan haberlere göre, başkent Nairobi'deki Kenya Devlet Başkanlığı Sarayında gerçekleşen toplantıda, Güney Sudan'daki kriz ve Somali'deki siyasi geçiş süreci görüşüldü.
Kenyatta, görüşmede, geçen ay Juba'da yaşanan şiddet olaylarının Ağustos 2015'te Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalifler arasında imzalanan barış antlaşmasını sekteye uğratabileceğini söyledi.
Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) Güney Sudan'daki normalleşmenin yeniden sağlanması adına yaptığı çalışmalarla ilgili Kerry'yi bilgilendiren Kenyatta, Güney Sudan'da acilen kalıcı bir çözümün üretilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Somali'deki siyasi geçiş sürecine de değinen Kenyatta, Somali'de siyasi istikrarın sağlanması için ABD'ye ve uluslararası camiaya ülkeye olan desteklerini devam ettirmeleri çağrısında bulundu.
'ORDUNUN KAPASİTESİ ARTTIRILMALI'
Kenyatta, Somali'de 30 Ekim'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarıya ulaşmasının da uluslararası kamuoyunun desteğine bağlı olduğunu belirtti.
Afrika Birliğinin 2018'e kadar, Afrika Birliği Somali Misyonundaki (AMİSOM) asker sayısını düşürmeyi planladığını kaydeden Kenyatta, ülkede Somali ordusuna görev devrinin yapılabilmesi için ordunun kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti.
Kenyatta Güney Sudan'daki barış sürecinin yeniden sağlanmasına destek veren ve bölge ülkelerinin yanında olan ABD ile uluslararası kamuoyuna teşekkür etti.
Kerry de Kenya'nın bölgenin güvenliğine yönelik çalışmaları ve çözüm arayışlarını desteklediklerini söyledi.
Kenya Devlet Başkanlığı Sarayı'nı ziyaretinin ardından Kerry, Doğu Afrika ülkeleri Somali, Kenya, Uganda, Sudan ve Güney Sudan'ın dışişleri bakanları ile basın toplantısında bir araya geldi.
Kerry basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2017'de genel seçimlere gidecek Kenyalı liderlere farklılıkları diyalog yoluyla halletmeleri gerektiğini söyleyerek, ABD'nin ülkedeki genel seçim çalışmalarında kullanılması için 25 milyon dolar bağış yapacağını duyurdu.
Kerry'nin Kenya'dan sonra resmi temaslarda bulunmak üzere Nijerya'ya geçmesi bekleniyor.
Diğer taraftan Güney Sudan'da muhaliflerin lideri konumundaki eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, ülkeyi terk ederek perşembe günü Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne sığınmasının ardından ülkedeki çatışmaların yeniden başlama ihtimali olduğu belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile eski yardımcısı Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da Güney Sudan'da meydana gelen iç çatışmalarda, aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu yaklaşık 270 kişi yaşamını yitirmişti.