Bu yıl birinci, ikinci ve üçüncü sınıflara gidecek yaklaşık bin 300 çocuğun alacak setler, 'en savunmasız ailelerin' bulunduğu yerlerde açılan 44 noktada dağıtılacak.
Sputnik’e konuşan Kızılhaç’ın Rusya’nın güneyi ve Kırım’daki şubenin başkanı Pierre-Emmanuel Ducruet, “Kızılhaç’ta çalışmamın başlıca nedeni insanlara yardım etme, yararlı, gereken ve somut bir iş yapma arzusudur. İnsanlarla, insanlar için çalışıyorum. Bunun çok ama çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Sığınmacıların birçok şeye ihtiyaç duyduğunu belirten Ducruet, “Kendi evleri yok, ama şimdi artık ilk aylarda olduğu gibi acil yardıma ihtiyaçları yok. Bazı aileler iş buldu, diğerlerine dost ve akrabalar yardım ediyor. Maalesef çoğunun henüz istikrarlı bir geliri yok, çok büyük sıkıntılar çekiyor” diye konuştu.
Herkesle görüştüklerini ve durumlarını incelediklerini ifade eden şube başkanı, “Yardım gıda malzemeleriyle de olabilir. Temel gıda setlerini dağıtıyoruz. Tıbbi yardım şeklinde de olabilir. Önümüzdeki zaman diliminde, Kırım’da tıbbi yardım programını başlatıyoruz. Bu, yakınları arama ve aileleri birleştirme yardımı da olabilir. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Ukrayna ve Donbass’ta, ayrıca Rusya’da, Rostov ve Krasnodar’da, temsilciliklere sahip. Kırım’da da temsilciliğimiz var. Bunun sayesinde insanlara yardım etme fırsatına sahibiz. Biz, Kırım’da varlığı olan tek kurumuz ve bu çok önemli” dedi.
Bazı ailelerin okul malzemelerine ihtiyaç duyduklarını ve defter, kalem, cetvel almakta zorlandıklarını bildirdiklerini aktaran Ducruet, “Çünkü ya paraları az ya da hiç yok. Bazı sığınmacı ailelerinin çocuklarına yardım etmeye karar verdik. Rusya’nın güneyindeki Kuban ve Rostov bölgesinden, Adıge ve Kırım’dan gelen bu talebi karşılamaya karar verdik” diye konuştu.
Kızılhaç’ın her yıl küresel çapta para topladığını söyleyen şube başkanı, “Her bir ülke, uygun gördüğü kadar para veriyor. Hiçbir yükümlülük yok. Bu paraları topluyoruz, ardından kime ne kadar yönlendireceğimize karar veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Yardımlarının çok mütevazı olduğunu kaydeden Ducruet, “Mesela gıda yardımı ancak birkaç güne yetebiliyor. Lüks yok. Tıp alanda da sadece bazı hastalıkların tedavisinde yardım edebiliyoruz, hepsinin değil. Programlarımızı uzun vadeli değil. Durumun iyileştiğini görünce, örneğin sığınmacıların iş bulduğunu, yardımı azaltıyoruz, daha sonra tamamen bitiriyoruz” dedi.