Türkiye ve ABD'nin teröre ilişkin uluslararası anlaşmalarda imza atan taraflar olması sebebiyle Gülen'in Türkiye'ye iade yolunun açık olabileceğini ifade eden Amsterdam, "Ben bu meselenin çözüme kavuşacağından eminim ama dediğim gibi bu hükümetler arası bir süreç. ABD, Gülen meselesinde yapıcı bir ilişki istediğini söyledi. Bence bu diplomatik takasın doğal akışı içerisinde sürmesine izin vermeliyiz" diye konuştu. Amsterdam, "ABD'nin bilgisi olmadan birisinin devlet, yerel ve federal politikalara nüfuz etmesi inanılmaz derecede sofistike ve anlaşılması güç. Açıkçası bunu hiç inandırıcı bulmuyorum. Gülen'i yönlendiren bir 'abi' olduğunu düşünüyorum aksi taktirde bütün bunlar hiçbir anlam ifade etmiyor" dedi.
'OBAMA DARBEYİ DESTEKLEMEZ'
Gülen'in yardım aldığından şüphe duymayan Amsterdam, Indiana eyaletinden 400’den fazla hükümet görevlisinin Türkiye’ye Gülen tarafından düzenlenen seyahatlerle gitmesinin şoke edici olduğunu dile getirdi. ABD'nin çeşitli bölgelerinde, 500 milyon dolarlık hacimli Gülen okullarında 6 bin öğrenci bulunduğunu bildiren avukat, bu okulların devletten aldığı fonların bir kısmının Gülen örgütüne aktarıldığını söyledi.
Washington’un darbeyi kınamakta geç kalmasını 'büyük bir yanlış' olarak gören ve “ABD’nin başarısız kalkışmada rolünün olduğu” fikrine sıcak bakmayan Amsterdam, “Barack Obama hiçbir zaman bir darbeyi desteklemez" dedi.