Anlaşmaya göre İsrail, 31 Mayıs 2010’da yaşanan Mavi Marmara saldırısı sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak verilmek üzere Türkiye’ye 20 milyon dolar ödeme yapacak. Yine anlaşmada yer alan maddeler uyarınca Mavi Marmara’ya yapılan baskına katılan İsrail askerler, hukuki ve cezai sorumluluktan muaf tutulacak, Mavi Marmara davası da düşürülecek.
'TÜRKİYE’NİN YALNIZLAŞMASINA BİR ÇÖZÜM ARAYIŞI'
'NORMALLEŞME BÖLGESEL GÜVENLİKTEN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLEMEZ'
'İSRAİL, KENDİNİ ÖNEMLİ BİR BÖLGESEL MUHALEFETTEN ARINDIRDIĞINI DÜŞÜNÜYOR'
"Bu davalardan vazgeçilmesi, özür meselesinde Türkiye nerededir, Filistin meselesinde ne olacaktır tartışmalarında kendini önemli bölgesel bir muhalefetten arındırdığını düşünüyor. Onun için iki taraf da kendilerini kazanmış görüyorlar ama biraz daha beklememiz lazım. Bunda da bölgesel dinamikler ve Suriye meselesi etkili olacak diye düşünüyorum. Bölgesel gelişmelerden bağımsız bir ‘Biz kazandık, siz kazandınız’ diye bir şeyi tartışmanın erken olduğunu düşünüyorum."
'BAŞBAKANIN DEĞİŞMESİ İSRAİL’LE YAKINLAŞMAYI KOLAYLAŞTIRDI'
Türkiye’nin genel olarak Avrupa ve ABD ile ilişkilerinde kendisini yeniden konumlandırdığını, Rusya ile yakınlaştığını ve İsrail’le de yakınlaşmakta sorun görmediğini belirten Tür, “Bu, yalnızlaşmasından ve bölgedeki çıkmazlarından dolayı diye düşünüyorum” diye konuştu.
'KÜRT MESELESİ İSRAİL’LE NORMALLEŞMEDE ÖNEMLİ FAKTÖR'
Kürt meselesinin de İsrail’le normalleşmede çok önemli bir faktör olduğunu söyleyen Tür, “Türkiye, Kürt meselesinde İsrail’den yardım isteyecektir. İstihbarat paylaşımında önemli kazançlar elde edecektir. Enerjinin meselesinden çok daha bölgesel olayların etkili olduğunu düşünüyorum ben" dedi.
"İsrail’le istihbarat paylaşımı Kürtlerle Türkiye’nin ilişkisi açısından çok önemli. Bu eskiden beri konuşulan İsrail-Kuzey Irak, Kürtlerle ilişkiler gibi komplo teorilerine girmeyeceğim. Ama temelde İsrail’in Kürt meselesinde Türkiye’nin yanında durması son derece stratejik ve önemli. Türkiye, ABD’den görmediği desteği İsrail’den görmeyi ümit ediyor. Ya da en azından Kürt siyasetinin, Türkiye’nin istemediği bir şekilde evrilmesini İsrail’in yardımıyla ekarte etmek isteyebilir. Bence burada Türkiye önemli bir destek arıyor. Suriye meselesi de tabii ki bununla birebir ilişkili. Bu şekilde bir işbirliğiyle birlikte İsrail’le olan ilişkileri düşünmemiz gerekiyor. İstihbarat paylaşımı ve Türkiye’nin kafasında ‘iyi Kürtler’ ve ‘kötü Kürtler’ var; Kuzey Irak’takiler ve Suriye’dekiler diye, orada da İsrail’i kendi yanında görmek isteyecek, işbirliği arayacak, en azından Türkiye’nin düşüncelerine karşı hareket etmeyecek bir İsrail arayacak ve bunu bulmayı umuyor diye düşünüyorum."
'TÜRKİYE, GAZZE MESELESİNİ İKİCİ PLANA ATMIŞ DURUMDA'
Tür, İsrail’le normalleşme anlaşmasıyla Gazze’deki ablukanın meşrulaştığı yorumlarıyla ilgili ise “Türkiye’nin bu konuda elinde bir koz olduğunu düşünmüyorum. Bu da bence çok açık. Türkiye’nin söylemleri uluslararası kamuoyunda, özellikle Arap dünyasında çok yankı buluyordu. Ama Türkiye bence Arap dünyasından aldığı tepkilerin ötesinde ortak jeostratejik okumalara önem veriyor şu an, onun için Gazze meselesini ikinci plana atmış durumda” dedi.
'TÜRKİYE İÇİN SURİYE VE KÜRT MESELESİ, GAZZE MESELESİNDEN ÖNEMLİ'