Krize rağmen, tarım alanındaki özel ihtiyaçların giderilmesi amacıyla çiftçiler için özel bir kredi verme programı geliştirildiğini kaydeden Kadiri, “Attığımız tüm adımlar Suriye tarımının canlanmasına ve kendi kendine yetecek düzeye gelmesine katkı sağladı” dedi.
‘RUSYA İLE KOORDİNASYONUMUZ İHRACATTAKİ VERİMİ ARTTIRDI’
Kadiri ayrıca sistematik olarak deniz yolundan yararlanılmasının, Rusya’daki Novorossiysk limanı ile Suriye’deki limanlar arasında bulunan Yeşil Koridor’un başarısının ve iki yönlü ticaretin artmasının nedeni olduğunu söyledi.
Kadiri açıklamalarına şöyle devam etti:
“2015 yılında Suriye için Rus pazarına tarım ürünü satılması yönünden verimli bir yıl oldu. Bu Moskova’nın Türkiye ve Batı’ya uyguladığı ambargolar nedeniyle değil, Rusya ve Suriye arasında ihracat organizasyonu sürecinde sağlanan koordinasyondan kaynaklı.”
Kadiri “Rusya’ya seviyatını yaptığımız ürünler Rus aracılar ve müşteriler tarafından iyi talep gördü. Bu yıl sezona Rusya’ya ihracatta geçen yılkinden daha fazla performans göstermek için hazırlanıyoruz. Zira deniz yoluyla daha fazla mal taşınmasını temin eden firmalar bulduk” dedi.
Kadiri ihracatın daha çok narenciye ürünlerini kapsadığını ifade etti.
‘TARIM, TERÖRİSTLERE RAĞMEN İŞLEYEN TEK SEKTÖR’
Kadiri, ülkedeki teröristlerin tarım faaliyetlerini engellemeye yönelik faaliyetlerde bulunduğunu da söyledi. Ülkenin büyük oranda yerli zirai ürünlere bağlı olduğunu bilen militanların, tarım araştırma enstitülerini, araçlarını, verimli arazileri bombaladığını, sığırları öldürdüğünü belirten Kadiri, Halep ve Lazkiye’nin kuzeyindeki ormanların da kasıtlı olarak yakıldığını ifade etti.
Kadiri “Tarım, teröristlerin verdiği zararlara rağmen, işlemeye devam eden tek sektör. Kriz öncesinde üretimini gerçekleştirdiğimiz her şeyi üretmeye devam ediyoruz” dedi.