Olağanüstü hal uygulaması süresinin uzatılıp uzatılmayacağı sorulan Bakan Bozdağ, "İhtiyaç olursa OHAL'i elbette hükümet, uzatmasını TBMM'den yeniden talep edebilir, bunu değerlendirebilir ama şu anda bu yönde alınmış bir kararımız yok" dedi.
Fethullah Gülen'in ABD'den iade talebi kapsamında gelinen sürece yönelik soru üzerine Bakan Bozdağ, Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesine ilişkin anlaşma olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin acele tutuklama talebini ABD'nin yetkili makamlarına ilettiğini ifade eden Bozdağ, söz konusu makamın kendilerine bu talebin nedenini sorduğunu aktardı. Buna da gerekli cevabın verildiğini ifade eden Bozdağ, "Ama anlaşmaya göre bize böyle bir soru yöneltmeye hakları yok" diye konuştu.
Anlaşmanın talebin ulaşmasının ardından ilgili ülkeye geçici tutuklama tedbirini uygulamasını emrettiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, "Bizim beklentimiz, aramızdaki iade anlaşmasının ilgili hükümleri çok açık. Bu hükümlerin tartışmasız imzacı devlet tarafından, ABD tarafından uygulanması gerekir. Şu ana kadar ABD yetkili makamları buradaki hükmün gereğini yerine getirmediler" diye konuştu.
Bozdağ, ABD'den bir heyetin 22 Ağustos'ta Türkiye'ye geleceğini belirterek, sonrasında Türkiye'den de bir uzman heyetin ABD'ye gideceğini kaydetti.
ABD'li yetkililerin Fethullah Gülen'in Türkiye'de artık karşılığının olmadığını görmesi gerektiğini belirten Bozdağ, şöyle devam etti:
"Türkiye'de yaşanan darbe teşebbüsüne benzeri FETÖ'nün okullarının olduğu ülkelerde de var. O okullarda yetişenlerin kamuda etkin bir yere geldiğinde benzer bir girişimi ülkelerinde yapacağı endişesi her yerde var. Bu endişenin ABD de olması lazım. Fethullah Gülen yanındakilere 'CIA ve MOSSAD'dan korkmayın, çünkü onların donunun rengine kadar biliyoruz' diyor. Devletin bütün yerlerine sızmayı büyük bir marifet ve ibadet kabul eden birinin bunu ABD'de yapmaması mümkün değil. ABD'nin sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik hayatında nasıl etkin olmaya çalıştığını görüyoruz. Türkiye'de bunu yaptılar. Türkiye'de 40 sene sonra bir yere geldiler, ABD'de bunu belki 10 sene sonra bir noktaya getirecekler. Bunların ABD için de şimdi olmasa bile uzun vadede bir tehdit oluşturacağı çok açıktır. ABD'nin bu konuyu bir kez daha düşünüp karar vermesi gerektiğine inanıyorum, iade ihtimalini ben yüksek görüyorum. Eğer iade etmezse Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler 15 Temmuz'dan öncesi gibi olması oldukça zor olacaktır."
‘GÜLEN'İ HİMAYE EDEN ABD'NİN HER AÇIKLAMASI TÜRK HALKININ ABD'YE OLAN KARŞITLIĞINI YÜKSELTECEK'
ABD'nin sergilediği tutum nedeniyle Türkiye'de ABD karşıtlığının arttığına dikkati çeken Bozdağ, "Bundan sonra Fethullah Gülen'i himaye eden ABD'nin her açıklaması ve tutumu Türk halkının ABD'ye olan karşıtlığını yükseltecektir. ABD bundan sonra sadece Türkiye'yi kaybetmekle kalmayacak, Türk halkını da kaybedecektir" dedi.
‘ÖKSÜZ'Ü GÖRENLER İLGİLİ MAKAMLARA İHBARDA BULUNSUN'
Bozdağ, söz konusu protokolle devlet başkanına ve ailesine yönelik suikast veya suikast girişimlerinin siyasi suç olarak değerlendirilmeyip iade kapsamına aldığını vurguladı. Bozdağ, "Bu nedenle bu kural nedeniyle Türkiye'nin haklılığı var. Bunu bir siyasi suç olarak değerlendirmeleri mümkün değil. Bizim savcılıklarımızın, sulh ceza hakimliklerine yaptıkları talep üzerine verilen yakalama kararları içerinde Cumhurbaşkanına suikast girişimi nedeniyle de yakalama kararı çıkartıldığını ve iadenin bunun da konu edildiğini ifade etmek istiyorum. Bu protokol, Türkiye'nin elini güçlendirmektedir" ifadesini kullandı.
‘GÜRCİSTAN'DA OLDUĞUNA DAİR BİLGİLER ARAŞTIRILDI AMA BUNLAR DOĞRULANMADI'
FETÖ'nün ‘hava kuvvetleri imamı' olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'ün Gürcistan'da yakalandığına dair iddiaların sorulması üzerine Bozdağ, şu bilgiler verdi:
"Gürcistan'da olduğuna dair bilgiler araştırıldı ama bunlar doğrulanmadı. Gürcistan'da değil. İçişleri Bakanımız geçen gün açıkladı. Bununla ilgili özel ekipler kuruldu. Şu anda Türkiye içinde olduğunu tahmin ediyoruz ve çemberin daraldığını da ben düşünüyorum. Yakında İçişleri Bakanlığımızın oluşturduğu ekipler tarafından Adil Öksüz yakalanıp yargıya eminim ki teslim edilecektir."
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Bozdağ, Adil Öksüz'ün fotoğraflarının medyada yer aldığını anımsatarak, Adil Öksüz'ü görenlerin ilgili makamlara ihbarda bulunmasını istedi.
Bakan Bozdağ, Adil Öksüz'ün serbest kalması yönünde karar veren ve haklarında soruşturma açılan iki hakimin durumunun sorulması üzerine, "Verilen adli kontrol kararının geçtiği yerde bir ifade kullanılmış. 'Her ne kadar tutuklanması için somut veri olsa da' diye başlıyor. Siz somut bir şey görüyorsunuz ve bunun tahliyesine karar veriyorsunuz ki. Çok olağandışı bir durum var burada. Savcının tutuklama talebine bakıyorsunuz. Savcı, normal tutuklama talebinin dışında oraya ayrıca ilave bazı şeyleri de koyduğunu görüyoruz. O yüzden bu konuyu bütün Türkiye gibi biz de önemsiyoruz. HSYK, çıkan haberler üzerine inceleme başlattı, şimdi el çektirdi görevden, soruşturma izni verdi ve bu soruşturma sonucuna göre onların hakkında karar verecektir" değerlendirmesinde bulundu.