Rusya defalarca yaptığı açıklamalarda, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi bahanesiyle Güney Kore’de THAAD füzelerinin yerleştirilmesine karşı olduğunu söylemişti. Bu sistemlerin tespit araçları, bin 500 kilometre mesafedeki balistik ve aerodinamik hedefleri izleme yeteneğine sahip. Yani Güney Kore’den Rusya’nın bir bölümü ve Çin’in önemli bölümü izlenebilecek. Mevcut durumda Washington’un bu hamlesine uygun yanıtın, Rusya ve Çin’in ortak füze savunma sistemini oluşturması olabileceğini belirten askeri uzman Vladimir Yevseyev, Sputnik’e açıklamasında konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Washington taktik sorunu çözüyor ama stratejik olarak kaybetmiş oluyor, çünkü ABD hava savunma sisteminin Güney Kore’ye yerleştirilmesi Moskova ile Pekin’in yakınlaşmasına katkı sağlıyor. Özellikle de füze savunmasının oluşturulması alanında. Çin’in sahip olduğu radarlar, füze saldırıları için erken uyarı sistemi olarak kullanılabilir. Rusya da benzer radarlara sahip. Örneğin son açılanlar arasında Voronezh-M ve Voronezh-DM uzun menzilli radarları var”.
RUSYA VE ÇİN BİRBİRİNİ TAMAMLAYABİLİR
“Eskiden böyle bir faaliyetin Rusya ile ABD arasında yapılması planlanıyordu, ama Çin’le daha gerçekçi olur. Böyle bir merkez Moskova ve Pekin’de oluşturulabilir. Erken uyarıyla ilgili tüm bilgi bu merkeze akacak. Sonraki aşamada, Rusya’nın Aşuluk poligonunda ortak füze savunma tatbikatı yapılabilir. Çin, uzayda bulunan hedefleri etkileyen savaş lazerine sahip. yakınlarda bu lazeri Japon uyduya karşı kullanmıştı. Japon uydu kör edilerek neredeyse çalışamaz hale getirilmişti. Rusya henüz böyle lazerleri kullanmıyor. Bunun dışında Çin, füze savunmasının deniz versiyonu olan Aegis sisteminin muadili üzerinde çalışıyor. Rusya da Çin’in sahip olmadığı sistemlere sahip. Böylece iki ülkenin birbirine teklif edecek çok şeyi var. Ortak füze savunma sistemi oluşturma kararı alınırsa bu ABD’nin Güney Kore’ye yerleştirdiği hava savunma sistemine uygun bir yanıt olur.”
Moskova’da geçtiğimiz ilkbaharda ilk Rus-Çin ortak füze savunma tatbikatı düzenlenmişti. Tatbikatta bilgisayar simülasyonu kullanılmıştı. Yevseyev’e göre Güney Korelilerin protestoları bir sonuç vermezse yeni adım, Astrahan bölgesindeki Aşuluk poligonunda gerçek bir tatbikat olabilir.