Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bayram Sinkaya, bir süredir toparlanma sürecinde olan İran-Türkiye ilişkilerinin daha da ivme kazanabileceğini belirtirken Suriye konusunda İran ile Türkiye arasında Rusya’yla benzer şekilde bir ‘istişare mekanizması’ kurulabileceğini ifade etti.
Sputnik’e değerlendirmelerde bulunan Sinkaya, “Bu süreçte Rusya’yla benzer, belki aynı düzeyde ortak mekanizma olmayabilir, ama adını ‘istişare mekanizması’ koyup bundan sonra atacağımız adımları karşılıklı görüşleri birbirimize haber vereceğiz şeklinde bir diyalog geliştirebilirler. Ama bu, Türkiye ve İran’ın bölgesel düzeyde ittifak kuracakları anlamına gelmiyor. Belki en azından Suriye meselesinde o çıkar farklılıklarını biraz daha kontrol altına almak ve ikili ilişkileri de kontrollü bir düzeyde yürütmek için kurulacak bir diyalog mekanizması olabilir” diye konuştu.
İran Dışişleri Bakanı Zarif’in Türkiye’yi ziyaret edeceği bugün Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanırken İranlı Bakan’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceği duyuruldu. Ziyaret kapsamında, ikili ilişkilerin ve ayrıca bölgesel ve uluslararası konuların görüşüleceği ifade edildi.
“ZARİF, İRAN’IN DESTEĞİNİ YÜZ YÜZE AKTARACAK”
Zarif’in ziyaretini yorumlayan İran uzmanı Sinkaya, bu ziyaretin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İran’dan yapılan ilk üst düzey ziyaret olacağını ifade ederek şunları söyledi:
“İran zaten darbe girişimi sırasında ve sonrasında sıcağı sıcağına telefonla hükümete destek vermişti. Bu destek mesajları, şimdi yüz yüze aktarılacak ve bu destek basının önünde de verilecek. Bir süredir zaten İran-Türkiye ilişkileri bir toparlanma sürecine girmişti mart ayında (Ahmet) Davutoğlu’nun Tahran’a yaptığı ziyaretin ardından. Bu darbe girişimi sürecinin de Türkiye’nin ikili düzeyde ilişkilerine ivme katacak bir gelişmeye dönüşmesi ya da en azından bu dostluğu perçinleyen bir gelişme olarak değerlendirilmesi mümkün olacak.”
‘DİYALOG GELİŞTİRİLEBİLİR’
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda iki ülke dışişleri bakanlıkları, istihbarat teşkilatları ve genelkurmay başkanlıkları temsilcilerinin olacağı bir mekanizma kurulacağını açıklamıştı. Suriye konusunda Rusya ile benzer politikalar izleyen İran ile Türkiye arasında da benzer bir mekanizma kurulup kurulamayacağı konusunda da konuşan Sinkaya, aynı düzeyde olmasa da Türkiye ile İran arasında Suriye konusunda bir “istişare mekanizması” kurulabileceğini ifade etti. Sinkaya, şöyle konuştu:
'TÜRKİYE VE İRAN BÖLGEDEKİ DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK BİR İLİŞKİ KURAMAZ'
Türkiye ile İran arasında kurulacak böyle bir istişare mekanizmasının, Türkiye ile İran’ın ittifak kuracakları anlamına gelmediğini, böyle bir ittifakı mümkün görmediğini dile getiren Sinkaya, “Böyle bir mekanizma, Türkiye ve İran’ın bölgesel düzeyde ittifak kuracakları anlamına gelmiyor. Belki en azından Suriye meselesinde o çıkar farklılıklarını biraz daha kontrol altına almak ve ikili ilişkileri de kontrollü bir düzeyde yürütmek için kurulacak bir diyalog mekanizması olabilir. Fakat bu sadece bir diyalog ve istişare mekanizması olabilir. Yoksa iki ülke arasında bölgedeki dengeleri değiştirecek bir ilişki kurulabileceğini zannetmiyorum” dedi.