Sputnik’e uygulanan erişim engeli kaldırıldı ancak Türkiye’de hala çok sayıda muhalif basın kuruluşu sansürlü. Muhalif basın kuruluşları ile Kürt medyasının neredeyse tamamına uygulanan sansür devam ediyor.
‘SOL PORTAL’A UYGULANAN SANSÜR YASADA YOK’
Sputnik’e konuşan Sol Portal Genel Yayın Yönetmeni Volkan Algan, sitenin yaklaşık 6 aydır sansürlü olduğunu belirterek, kararın mahkeme tarafından onaylandığını ancak yasaya göre, bir haber kategorisinin tamamına erişimin mümkün olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebiyle TİB tarafından sansürlendiklerini ve mahkemenin karara onay vererek itirazlarını reddettiğini aktaran Algan, davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını belirtti.
Sansürün muhalif basın kuruluşlarının duruşunu değiştirmediğine dikkat çeken Algan “Bu bir şeyi değiştirmiyor aslında. Özellikle muhalif basında. Holding medyasına ayrı tutuyorum. Oradaki tartışma başka; daha çok çıkar ilişkisi üzerinden yürüyen bir şey. Muhalif medya üzerinde ise hep baskı var zaten. Ama biz haberleri yapmaya devam ediyoruz. Bu açıdan büyük medya kuruluşlarından daha avantajlı olduğumuzu da söylemek lazım. Burada sansür mekanizması daha rahat sonuç alabiliyor hükümet açısından. Ama bizim gibi medya kuruluşları için bunun bir yaptırımının olmasının imkanı yok çünkü böyle bir çıkar ilişkimiz yok” dedi.
‘9 AYDA GETİRİLEN 11 SANSÜR KARARININ DA GEREKÇESİ BELLİ DEĞİL’
Sputnik’e konuşan Sendika.org editörlerinden Özge Ozan, itirazlarının reddedilmesi nedeniyle sansür kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını söyledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da operasyonların yoğunlaştığı dönemde, Sendika.org’un sansürlendiğini aktaran Ozan “Manidar olan bizim hala, 9 ay içindeki 11 kapatma kararı içinde hiçbir kararın gerekçesini hala bilmiyor oluşumuz. Hangi içeriğimize yönelik bu kararların alındığına, gerekçenin ne olduğuna dair herhangi bir bilgimiz yok, avukatlarımızın da yok” dedi.
MESLEK ÖRGÜTLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Uğur Güç sansür kararının kaldırılmasına ilişkin değerlendirmesinde, Rusya ile yaşanan kriz sonrası Sputnik’in keyfi şekilde engellendiğini anımsattı ve Putin’le yapılacak görüşme öncesi bir jest yapılmak istenmiş olabileceğini belirtti. Güç, Sputnik’in keyfi şekilde sansürlendiğini ve yine keyfi bir şekilde erişime açıldığını ifade etti. Bugüne kadar uygulanan 112 bin 126 sitenin erişim engeli kararının 105 bin 346’sının TİB tarafından alındığını aktaran Güç, mahkeme ve savcılık kararıyla engellenen sitelerin sayısının ise sadece 2 bin 840 olduğuna, yalnızca 172 sitenin engelinin kaldırıldığına dikkat çekti.
Çok sayıda medya kuruluşuna uygulanan sansürün ortadan kaldırılacağını düşünmediğini, baskının artacağına ilişkin emarelerin olduğunu ifade eden Uğur Güç “Sitelerin engellenmesi, basın özgürlüğü konusunda bir gelişme olacağını düşünmüyorum. Zaten olmayan demokrasi ve hukuk daha beter şekilde OHAL kararlarıyla, kanun hükmünde kararnamelerle daha fazla baskı altına alındı” dedi.
TGC: DEMOKRASİYİ BEKLİYORUZ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ise konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“Şu anda olağanüstü bir hal var, adı üzerinde. Dolayısıyla pek çok özgürlük, muhalif basının eleştiri hakkı da askıya alınmış durumda. Bunlara karşı sert önlemler ortada. Meslek örgütleri olarak bütün kurum ve kurallarıyla işleyen bir demokrasiyi bekliyoruz. Bu demokrasi olmadığı sürece, düşünce ve ifade özgürlüğü olmadığı sürece sansür de ortadan kalkmaz. Sansürün üstelik en tehlikeli yanı da, bugün medyanın büyük bir bölümünde görüldüğü gibi, kafalardaki sansür yani oto sansür.”