KAOS GL Derneği'nin internet sitesinde yer alan habere göre, geçen hafta öldürüldüğü tahmin edilen Muhammed Wisam Sankari adlı sığınmacının cesedi 24 Temmuz'da Yenikapı'da bulundu.
Türkiye'ye bir yıl önce sığınan Sankari'nin daha önce de tehdit edildiği, kaçırıldığı ve tecavüze uğradığı belirtildi.
KAOS GL'nin haberine göre Aksaray'da oturan Sankari'nin ev arkadaşı Rayan, "Son zamanlarda çok güvensizdi. Ne olduğunu sorduğumuzda bize çok anlatmıyordu" dedi.
Rayan, "Beş ay önce de Fatih civarında bir grup Wisam'ı kaçırdı. Arabayla ormanlık bir yere götürdüler, dövdüler, tecavüz ettiler. Öldüreceklerdi ama Wisam kendini yola atarak canını kurtardı. Şikâyet ettik Emniyet'e ama hiçbir şey çıkmadı" diye konuştu.
‘BEDENİNİN ÜST KISMI TANINMAZ HALDEYDİ, İÇ ORGANLARI DIŞARI ÇIKMIŞTI'
Görkem de Sankari ve diğerlerinin arkadaşı. Sankari öldükten sonra bedenini teşhis etmek için gidenlerden biri. Görkem, Sankari'nin kaybolması ve ölüm haberini nasıl aldıklarını gözyaşlarını tutamayarak anlattı:
"O gece Wisam evden dışarı çıktı. Çevreden gelen tehditlerden dolayı tedirgindik zaten. Gitmemesini söyledik ama bir 15-20 dakikalığına sokağa çıktığını söyledi. Tüm gece eve gelmedi. Ertesi gün de Wisam'a ulaşamayınca panik olduk. Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'ne (SGDD-ASAM) gittik. Bizi Fatih Emniyet Müdürlüğü'ne yönlendirdiler. Emniyet'e nasıl gideceğimizi, ne diyeceğimizi bile bilmiyorduk ki?
Pazar akşamı polis aradı bizi. Rayan'la birlikte Yenikapı'ya gittik. Wisam'ı vahşice kesmişler. Öyle bir vahşilik ki içinde iki bıçak kırılmış. Kafasını kesmişler. Bedeninin üst kısmı tanınmaz haldeydi, iç organları dışarı çıkmıştı. Giydiği pantolondan tanıyabildik arkadaşımızı."
'RAPOR EDİLEN SALDIRI VAKALARININ SAYISI DÜŞÜK'
KAOS GL'nin haberine göre Sankari'nin bir diğer arkadaşı Diya da daha önce iki kez kaçırıldığını söyledi ve "Çok korkuyorum. Sokakta herkes bana bakıyor gibi hissediyorum" dedi.
BBC Türkçe'ye konuşan Mülteci Hakları Merkezi'nden Veysel Eşsiz, Sankari cinayetinin işleniş biçimi olarak ‘nefret cinayeti olarak yapıldığını gösteren bir cinayet' dedi ve son dönemde Suriyeli mülteciler arasında sokakta saldırıya uğradığını söyleyenlerin sayısının arttığını kaydetti:
"Başta sözlü saldırı olmak üzere çeşitli düzeylerde saldırıya uğruyorlar. Faillerin ağırlıklı olarak yerel olduğunu düşünüyoruz. Bazı durumlarda mülteci camiası içindeki kişiler de LGBT bireylere yönelik şiddet uygulayabiliyor. LGBT bireylere yönelik şiddet sınıf ya da etnisite tanımıyor."
Veysel Eşsiz, Suriyeli LGBTi bireylerinin bu tür saldırılarda alabilecekleri adli yardım ve hukuki destekten haberdar olmadıkları için rapor edilen vakaların sayısının düşük kaldığını ifade etti.