Earnest, ABD’nin rehin tutulanları kurtarmak için fidye ödemek gibi bir politikası bulunmadığının altını çizerek, "Hayır, bu para fidye değildi" dedi.
İddiaların ortaya çıkışıyla ilgili Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili üyeleri ve İran’daki anlaşma karşıtı muhafazakarları işaret eden Earnest, özellikle Kongre’deki Cumhuriyetçilerin İran’ın nükleer silah elde etmesini önleyen anlaşmaya karşı çıkışlarını meşrulaştırmak için 'çırpındıklarını' söyledi.
'400 MİLYON DOLAR FAİZİYLE İRAN'A GERİ VERİLDİ'
Lahey’deki uluslararası mahkemede varılan uzlaşmayla da 400 milyon doların faiziyle 1.7 milyar dolar olarak ödeneceğini ocak ayında açıkladıklarını ifade eden Earnest, mahkemenin kararının ardından İran'ın kendi parası olan 400 milyon doların geri ödendiği bilgisini aktardı. Ancak Earnest, ödemenin ne zaman yapıldığına dair bir tarih vermedi.
'FİDYE ÖDEMEDİK, ÖDEMEYECEĞİZ'
İran’ın nükleer anlaşmanın şartlarını yerine getirmesinden sonra ABD ve İran karşılıklı olarak bu yıl başında tutukluları serbest bırakmıştı. İran’ın bıraktığı tutukluların arasında Washington Post’un Tahran muhabiri Jason Rezaian, Amerikalı asker Emir Hikmeti, rahip Said Abidini ve Nusretullah Husrevi bulunuyordu. ABD de anlaşma kapsamında İran’a yönelik yaptırımları deldikleri için tutuklanan 7 iran vatandaşını serbest bırakmıştı.
Wall Street Journal gazetesi, isimleri verilmeyen Avrupalı ve Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD'nin İran'a 4 Amerikalıyı serbest bırakması için 400 milyon dolar ödediğini ileri sürmüştü.