Türkiye'nin 81 ilinde ‘olağanüstü hal' ilan edilmesinden sonra çıkartılan ilk kanun hükmünde kararname (KHK) yayınlandı. Resmi Gazete'de yayınlanan KHK'ye göre, cemaat ile irtibatı olduğu tespit edilen 1229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve 35 sağlık kuruluşu kapatıldı.
Kapatılan kurumlar arasında öğrenci yurtları ve 15 vakıf üniversitesi de var. Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kapatılan dernekler arasında Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) de var. RS FM'de yayınlanan Burası Türkiye programına katılan YARSAV Başkanı Murat Arslan, kapatma kararıyla ilgili olarak yargı yollarına başvuracaklarını söyledi. YARSAV üyesi olan bazı hakim ve savcıların da FETÖ üyesi olabileceğini belirten Arslan, şunları aktardı:
‘YARSAV'A DA SIZMIŞ OLABİLİRLER'
"Cemaat ile ilgimiz olmadığı açık ancak maalesef tüm kamu kurumlarına sızdığı gibi bize de sızma olmuş olabilir ki öyle görünüyor. Belirli sayıda listelerde yer alan isimlerden biri kısmı hakim ve savcı bizde de üye olarak görünüyor. Uzun zamandır biz bunu tahmin edebiliyorduk ve bunun mücadelesini veriyorduk. Bizim ölçümüz belli. Bizdeki tek ölçüt hakim ve savcı olmasıdır. Bizim elimizde istihbarat gücü olmadığı için kimin ne olduğunu, özel yaşamında ne yaptığını hiyerarşik yapının altında olup olmadığını tespit etme imkanımız yok. Hakim ve savcı olan herkes bize başvuru yaptığında biz kabul ediyoruz. O yüzden belirli sayıda üyemiz arasında Fetullahçı örgüt üyesi olan kimse olabilir."
"FETÖ üyesi sızmış kurumlara baktığınızda mesela Cumhurbaşkanlığı'na ve Genelkurmay'a baktığınızda en yakınlarının darbe planında görev yaptığı görüldü. Eğer gerekçe sırf buysa ilk olarak bu kurumları kapatmak gerekir" diye konuşan YARSAV Başkanı Arslan, "YARSAV'ın böyle bir örgütlenmeyle hiçbir ilgisinin olmadığı ve baştan beri ne olduğunu herkes biliyor. Kurulduğundan beri YARSAV Cumhuriyetin kurucu değerlerine bağlı ve hep hukukun üstünlüğünü savunan, demokrasiyi savunan bunların gerçek anlamda gerçekleşmesi için olağanüstü çaba gösteren yargı örgütüdür" ifadelerini kullandı.
‘DARBE GİRİŞİMİ FIRSAT OLARAK KULLANILIYOR'
Murat Arslan şöyle devam etti: "Darbe girişimi fırsat olarak kullanılıyor. Uzun zamandır zaten yargıda tasfiyeler sürüyordu. Bu haince darbe girişimi de buna artık son bir aşama olarak bahane olarak ortaya çıktı. Yapılan şeylere karşı koymak da çok zor. Muhalif güçler ses çıkaramıyor çünkü en ufak itirazda size hemen darbecilere destek veriyorsunuz diyorlar. Kimse bu töhmetin altına girmek istemediği için sesini çıkaramıyor. Hiçbir ilgimizin olmadığı halde Türkiye'nin en demokratik ve bağımsız bir yargı örgütü olarak bu operasyon YARSAV'a bile uzandı. Her yere uzanabilir."
YARSAV Başkanı kapatma kararıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını sözlerine ekledi.