© AA / Abdullah ÇatlıSoğutucuların, buzdolaplarının bulunmadığı yıllarda, kavurucu yaz sıcaklarında yiyecek saklanan içi kar dolu obruklar, Akseki ilçesinde kullanılmaya devam ediyor.
1/5
© AA / Abdullah Çatlı
Soğutucuların, buzdolaplarının bulunmadığı yıllarda, kavurucu yaz sıcaklarında yiyecek saklanan içi kar dolu obruklar, Akseki ilçesinde kullanılmaya devam ediyor.
© AA / Abdullah ÇatlıToroslar’daki doğal soğuk hava deposu Antalya'nın Akseki ilçesinde, Toros Dağlarının zirvesindeki 50 metre derinlikteki obruk, yöre halkı tarafından yiyeceklerin saklandığı doğal ‘soğuk hava deposu’ gibi kullanılıyor.
2/5
© AA / Abdullah Çatlı
Toroslar’daki doğal soğuk hava deposu Antalya'nın Akseki ilçesinde, Toros Dağlarının zirvesindeki 50 metre derinlikteki obruk, yöre halkı tarafından yiyeceklerin saklandığı doğal ‘soğuk hava deposu’ gibi kullanılıyor.
© AA / Abdullah Çatlı1.900 rakımlı Çimi Yaylası'ndaki Kuyu mevkisindeki obrukta kış boyunca biriken kar, yaz aylarında da erimiyor. Bu mevsimde yaylaya çıkanlar, yiyeceklerini buzdolapları yerine obrukta tutuyor.
3/5
© AA / Abdullah Çatlı
1.900 rakımlı Çimi Yaylası'ndaki Kuyu mevkisindeki obrukta kış boyunca biriken kar, yaz aylarında da erimiyor. Bu mevsimde yaylaya çıkanlar, yiyeceklerini buzdolapları yerine obrukta tutuyor.
© AA / Abdullah ÇatlıYörede obruktan çıkarılan kar, pekmez ile karıştırılarak ‘kar aşı’ adı verilen tatlı yapımında da kullanılıyor.
4/5
© AA / Abdullah Çatlı
Yörede obruktan çıkarılan kar, pekmez ile karıştırılarak ‘kar aşı’ adı verilen tatlı yapımında da kullanılıyor.
© AA / Abdullah Çatlıİlçe sakinlerinden Mevlüt Arıcı, yaylaya çıkan vatandaşların obruğu yaz aylarında ‘soğuk hava deposu’ gibi kullandığını anlattı: “Obruk yaklaşık 50 metre derinlikte. Obrukta eski kar ile yeni kar karışır ve hiçbir zaman kar tükenmez. Burada sıcaklık sıfırın altındadır. İnsanlarımız peynir, yoğurt, çökelek, hatta etlerini obrukta saklar. Yani soğuk hava deposu gibidir." Ahmet Akar da, çocukluğundan beri yaylalara çıktığını ve keçi otlattığını söyledi. Geçmişte obruktan çıkardıkları karı çevre ilçelere götürerek sattıklarını ifade eden Akar, bugün ise daha çok içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını kaydetti. Akar, "Geçmişte atalarımız su yokken küçük ve büyükbaş hayvanları buradan kar alarak sulamışlar. Günde ortalama 50-60 kişi buradan kar alıyor." diye konuştu.
5/5
© AA / Abdullah Çatlı
İlçe sakinlerinden Mevlüt Arıcı, yaylaya çıkan vatandaşların obruğu yaz aylarında ‘soğuk hava deposu’ gibi kullandığını anlattı: “Obruk yaklaşık 50 metre derinlikte. Obrukta eski kar ile yeni kar karışır ve hiçbir zaman kar tükenmez. Burada sıcaklık sıfırın altındadır. İnsanlarımız peynir, yoğurt, çökelek, hatta etlerini obrukta saklar. Yani soğuk hava deposu gibidir." Ahmet Akar da, çocukluğundan beri yaylalara çıktığını ve keçi otlattığını söyledi. Geçmişte obruktan çıkardıkları karı çevre ilçelere götürerek sattıklarını ifade eden Akar, bugün ise daha çok içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını kaydetti. Akar, "Geçmişte atalarımız su yokken küçük ve büyükbaş hayvanları buradan kar alarak sulamışlar. Günde ortalama 50-60 kişi buradan kar alıyor." diye konuştu.