ABD'nin Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelere ortak tatbikat ve donanma manevraları düzenleyerek bu ülkelerle işbirliğini geliştirdiğini belirten Forbes yazarı Paul Coyer, bu hamlelerin Rusya'nın yarattığı 'tehdit' nedeniyle yapıldığına dikkat çekti.
Coyer makalesinde şu ifadelere yer verdi: "Rusya, Karadeniz'deki durumunu, güvenliğinin en önemli garantörlerinden biri olarak görüyor ve Batılı ülkeler bunu çok iyi biliyor. Bu nedenle, Moskova'nın son yıllarda Karadeniz Filosu'nu eski gücüne kavuşturmak için yaptığı çalışmalar, hiç de şaşırtıcı değil. Kırım, Rusya'ya bağlandıktan sonra, Moskova, 600 km menzilli süpersonik gemisavar füzeleri, savaş uçakları, savaş gemileri ve denizaltılar sayesinde Karadeniz'i kontrollü altına aldı."
'NATO VE ABD'NİN HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI'
Coyer, Karadeniz Filosu'nun imkanları nedeniyle NATO ve ABD'nin bölgedeki hareket özgürlüğünün kısıtlandığının altını da çizdi. Yeni seyir füzesi Kalibr ve hassas güdümlü mühimmatlar sayesinde Rus donanmasına ait küçük devriye gemilerinin bile diğer donanmaların gemilerinden daha güçlü vuruşlar yapabildiğini belirten Coyer, ABD'nin bunun karşısında savunma alanındaki harcamalarını ciddi oranda artırmak zorunda kaldığını da vurguladı.