15 Temmuz cuma gecesi meydana gelen darbe girişiminde 200’den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde operasyon başlatılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gece 3 aylık OHAL ilan ederken, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da bugün yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) askıya alındığını duyurdu. Avrupa Konseyi’nin 47 üyesinden biri olan Türkiye, 1950 yılında AİHS’yi imzalamıştı.
Sputnik’e konuşan Fransız Parlamentosu’nun temsilcilerinden milletvekili Yves Pozzo di Borgo, Türkiye’nin idam cezasını engelleyen İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 6. Ek Protokolü ile 13. Ek Protokolü imzaladığını hatırlatarak, “Türkiye imzaladığını uluslararası anlaşmalara uygun hareket etmeli, özellikle de İnsan Hakları Sözleşmesi’ne” dedi ve ekledi:
“Gördüklerimize ve duyduklarımıza bakılırsa, Türkiye’de bir çeşit etnik temizlik yaşandığına şüphe yok ve bu kesinlikle İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun değil.
‘TÜRKİYE, YASAL ÇERÇEVE İÇİNDE ÖNLEM ALMALI’
Darbe girişiminde bulunanlara karşı önlemler almak normal ancak bu yasal çerçeve içinde yapılmalı. Özellikle de Türkiye’nin 1950 yılında imzaladığı İnsan Hakları Sözleşmesi’ne…”
‘AVRUPA’NIN TEPKİSİ ÇOK GÜÇSÜZ’
Fransa Ulusal Meclisi Dışilişkiler Komitesi Sekreteri Gilbert Roger da Sputnik’e yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşananların Avrupa ülkeleri tarafından kınanması gerektiğini söyledi. “Fransa’da ve Avrupa’da tepkinin çok güçsüz olduğunu düşünüyorum” diyen Roger, şunları kaydetti:
“Federica Mogherini’nin idam cezasını geri getiren bir ülkenin Avrupa Birliği’nin bir parçası olamayacağı şeklindeki açıklamasını dinlerken, aslında, ‘Böyle bir yükle, Avrupa Birliği’nin herhangi bir parçası olmanız hiçbir durumda mümkün değil’ demek istiyorum.”