Gelişmelerin ardından dün akşam kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indirerek BB'ye düşürdüğünü, görünümü negatife çektiğini açıkladı. Dün gün boyu süren MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarından ise üç ay sürecek OHAL ilanı kararı çıktı.
DOLAR TARİHİ ZİRVEYİ GÖRDÜ
Tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizi bugün Cuma kapanışa göre 124 baz puan artışla yüzde 10.33'e kadar yükselirken, borsadaki kayıplar Cuma günkü kapanıştan bu yana yüzde 14'e yaklaştı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şoklara karşı koymak için önemli ölçüde mali alanları olduğunu söyledi, ancak bunun kısa ömürlü bir şok olması nedeniyle ihtiyaç duyacaklarını düşünmediklerini belirtti. Şimşek, reform gündemlerinin üç ayağı olarak sektörel dönüşüm, yapısal reform ve AB üyelik sürecine işaret etti.
'TL'DEKİ KAYIP SÜRERSE YUKARI YÖNLÜ RİSK YARATIR'
Cari açıkta zayıf turizmin (gelirleri) yukarı yönlü, zayıf emtia fiyatlarının ise aşağı yönlü bir risk oluşturduğunu kaydeden Şimşek, TCMB politikaları ile ilgili yorum yapmayacağını ve kurumun kredibilitesinin önemli olduğunu söyledi.
Şimşek ayrıca Gülen cemaati bağlantısı ile ilgili olarak Hazine ve TCMB'nin küçük kurumlar olduğunu ancak kesinlikle kontrol edeceklerini söyledi.
'YAPISAL REFORMLAR SÜRECEK, İŞ DÜNYASI OLUMSUZ ETKİLENMEYECEK'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, tasarrufları artıracak teşviklerle yapısal reformların tam gaz devam edeceğini, OHAL kararından üretim, ihracat ve iş dünyasının olumsuz etkilenmeyeceğini söyledi.
11)Alınan bu karar ekonomi alanındaki reformlarımızı engellemeyecek aksine daha da hızlandıracaktır.
— Nihat Zeybekci (@ZeybekciNihat) 21 Temmuz 2016
Zeybekci Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın da dün ifade ettiği gibi tasarrufları artıracak teşviklerle yapısal reformlar tam gaz devam edecek. OHAL kararından ülkemizdeki üretim, ihracat ve iş dünyası olumsuz etkilenmeyecektir. Sermaye hareketlerinin kısıtlanması gibi normal işleyişin dışında kalan hiçbir olağandışı uygulamaya gidilmeyecek" dedi.
'DIŞ BORÇ ÇEVİRMEDE SIKINTI OLMAZ'
Türkiye'nin önümüzdeki 12 ayda yaklaşık 170 milyar dolarlık vadesi dolabilecek bir borcu olduğunu söyleyen Şimşek, "Bankaların çok uzun süreli ilişkilerin olduğu finans kurumları var. Bunlar birden bire vazgeçerler mi? Tabi ki maliyetler kredi derecelendirme kuruluşlarının kararları ile birlikte bir miktar artabilir. O maliyetler nedeniyle bizim firmalar eskisi kadar dış borçlanmayı kârlı bulmayabilirler. Eskisi kadar çevirmeyebilirler" dedi.
BANKACILIK SEKTÖRÜ SÜREÇTEN NASIL ETKİLECEK?
Şimşek, piyasanın spekülasyonlara inanmaması gerektiğini ve piyasa kurallarının dışına çıkmayacaklarını belirterek yatırım iklimini daha da iyileştireceklerini kaydetti.
Reformları hızlandıracaklarını belirten Şimşek, son yaşanan sürecin aşağı yönlü riskleri bir miktar artırdığını ancak bununla ilgili sayısallaştırma için çok erken olduğunu ifade etti.
Şimşek, süreçten bankacılık sektörünün nasıl etkilendiğine ilişkin soruya ise, "Bankaların SYR'leri küresel ortalamanın üzerinde. Bankacılık sektöründe riskleri absorbe edecek bir alan var. Her alanda küresel ve evrensel normlara göre hareket edeceğiz" dedi.