Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Türkiye'de halen anlaşmanın gerektirdiği hukuki ve siyasal koşulların mevcut olmadığı gerekçesiyle "Türkiye'nin güvenli ülke sayılamayacağını" söyledi ve AB'den anlaşmadan vazgeçmesini istedi. Mültecilerin idaresinin doğrudan AB tarafından ele alınması gerektiğini savunan Boldrini "aksi halde AB otoritesini kaybeder" dedi.
Temsilciler Meclisi Başkanı, "Uluslararası toplum darbe girişimini kınamakla iyi yaptı, çünkü darbelerden demokratik hiçbir sonuç çıkamaz. Ancak öte yandan yargıçların görevlerinin askıya alınması ve binlerce kişinin gelişigüzel tutuklanması, bir adalet sağlama yöntemi değil baskıdır" diye konuştu.
Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği önünde dün düzenlenen protesto gösterisinde de Sol, Ekoloji ve Özgürlük (SEL) milletvekili Nicola Fratoianni, "İtalya ve Avrupa'dan, insan hakları konusunda Türk rejimine karşı kararlı duruş sergilemesini istemeliyiz. IŞİD ve savaştan kaçan göçmenlerin geri kabulü konusundaki anlaşma başta olmak üzere, bugüne kadar Ankara ile imzalanmış anlaşmaları tartışmaya açmalarını istemeliyiz" dedi.
İTALYAN SOLUNDAN ANLAŞMAYI DURDURUN ÇAĞRISI
Parlamentodaki sol partileri bir araya getiren İtalyan Solu grubu başkanı Arturo Scotto dün hükümete bir soru önergesi sunarak AB-Türkiye mülteci anlaşmasının durdurulmasını istedi.
Scotto, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada "Avrupa liderlerinin acilen toplantı yaparak göçmenler konusundaki AB anlaşmasını askıya alması gerekiyor. Türkiye'ye giden göçmenlerin de siyasi muhaliflerle aynı akıbeti yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.