Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz'dan beri en çok dikkat çeken isim oldu. İlk günden beri darbeyi Akın Öztürk’ün komuta ettiği söylenmiş, Anadolu Ajansı Öztürk'ün darbeyi 'itiraf' etti' haberini geçmiş, ancak kısa bir süre sonra savcılık ifadesi ortaya çıkan Öztürk'ün 'darbeyi yönetmediğini' ve darbecileri durdurmak için çabaladığını anlattığı ortaya çıkmıştı.
METİN DİŞLİ DE AKIN ÖZTÜRK'Ü SAVUNDU
Darbeden tutuklu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin kardeşi Tümgeneral Metin Dişli de ifadesinde Akın Öztürk'ü şu sözlerle savunmuştu: "Helikoptere bindik, Akıncılar Üssü’ne geldiğimizi fark ettik. Akın Öztürk’ün kesinlikle bu girişimle alakası yoktur. Bu işin mağduruyum. Darbe listesinde neden ismimin geçtiğini bilmiyorum, şikayetçiyim."
GENELKURMAY ÖZTÜRK'İN İFADESİNİ DOĞRULADI
Genelkurmay'ın bugünkü açıklamasında da Akın Öztürk için, "Ayrıca Hv.K.Komutanı Ankara’da AKINCI Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın ÖZTÜRK’ü arayarak kendisine 4’üncü Ana Jet Üssü AKINCI’dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle AKINCI’ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir" denildi.
ÖZTÜRK'ÜN ÇİN FÜZELERİ İÇİN YAPTIĞI AÇIKLAMA
Gazeteport'un aktardığına göre, Akın Öztürk Hava Kuvvetleri döneminde Çin füze savunma sistemlerini savunuyordu. Öztürk, 2014 yılında Çin füzeleri için şu açıklamayı yapmıştı:
"Sistemin milli ve NATO hava savunma radar ağları ile komuta kontrol sistemlerine entegrasyonu konusunda teknik olarak herhangi bir sorun öngörülmemektedir. Ayrıca sistem NATO sistemine entegre edilmeden milli sistemler ile birlikte kullanılması halinde bile hava füze savunma sistemimize çok önemli katkı sağlayacaktır. Tedarik edilecek hava savunma ve füze silah sistemi, söz konusu ülkenin egemenlik hakkıdır ve NATO anlaşması dâhil uluslararası anlaşmalarda buna engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca, Bulgaristan, Polonya, Slovak Cumhuriyeti (Slovakya) ve Yunanistan gibi bazı NATO ülkelerinde bulunan benzer özellikleri haiz RF menşeli silah sistemlerinin, ‘birlikte çalışabilirlik’ prensibi kapsamında NATO sistemlerinin yanında kullanıldığı bilinmektedir."