Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele 15 Temmuz akşamı Fenerbahçe Orduevi'nde bulunuyordu. İki tankın orduevine doğru gelmekte olduğunu öğrenen Oramiral Kösele, emir subayıyla iskeledeki makam botuna binerek denize açıldı. Oramiral Kösele ile emir subayı bölgeye en yakın konumdaki TCG Yavuz Fırkateyni'ne ulaşmayı hedeflerken, Aksaz Üssü'ndeki Gelibolu Fırkateyni, Gölcük'teki Fatih Fırkateyni ve Büyükada Korveti'nin komutanlarını arayıp, "Benim ağzımdan duymadığınız hiçbir emri uygulamayacaksınız" dedi. Oramiral Kösele TCG Yavuz Fırkateyni'ne çıktığında geminin birinci ve ikinci komutanları tarafından derdest edildi.
‘GEMİLER HAREKETE GEÇTİ'
Habertürk'te yer alan bilgiye göre, aynı dakikalarda Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda çatışma çıktı. Harp Filosu Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım'ı öldüren 3 yardımcısı Donanma Harekat Merkezi'ni ele geçirdi. Tüm gemilere hareket emri verildi. Poyraz Limanı'na demirli bulunan 6 fırkateyn 1 korvet ile 4 hücumbot darbecilerden gelen emri uygulamaya koydu.
‘BOSTANOĞLU MÜDAHALE ETTİ'
Marmaris'te tatilini geçirmekte olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu bir televizyona bağlanarak "Hiçbir kuvvet komutanı bu hareketi desteklemiyor" deyince, denize açılan gemiler durumu anladı. Oramiral Kösele'nin rehin tutulduğu TCG Yavuz Firkateyni ise tek başına hareket etmeye devam etti. Bunun üzerine TCG Fatih Firkateyni ile Büyükada Korveti, adalar civarında TCG Yavuz'a yaklaştı. TCG Yavuz iletişim araçlarını kapatınca, etrafı çevrildi ve silah sistemleri açıldı. TCG Yavuz'un rotasını İstanbul'a çevirmesi halinde vurulması kararlaştırıldı. TCG Yavuz komutanları Oramiral Kösele'den özür dileyerek af edilmelerini istedi. Oramiral Kösele 2 komutanı tutukladı. Gölcük'te Donanma Komutanlığı'nı ele geçiren 3 amiral ise Sahil Güvenlik botuna binerek kaçtı.