AA'nın diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, BMGK tarafından Türkiye'deki darbe girişiminin kınanması için açıklama yayımlanmak istendi ancak Mısır bunu engelledi.
Kaynaklar, Mısır'ın tutumunun konseyde temsil etmek durumunda bulunduğu Arap dünyasında hayal kırıklığı yarattığını dile getirerek, konseyin Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili konuda yol alamamasına da neden olduğunu vurguladı.
Beş daimi üyesi bulunan BMGK'da ayrıca, Mısır dahil 10 geçici üye ülke 2 yıl süreyle görev alıyor. Konseyin açıklamalarının yayımlanması için kararın 15 üye ülke tarafından oybirliğiyle kabul edilmesi gerekiyor.
MISIR DIŞİŞLERİ: TÜRKİYE BİLDİRİSİNE İTİRAZ ETMEDİK, METİNDE DEĞİŞİKLİK İSTEDİK
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kahire’nin BMGK’nın yayımlayacağı bildiriye itiraz etmediği ve yalnızca bildiri metninde ‘küçük bir değişiklik’ yapılmasını istediği belirtildi.
Açıklamaya göre, Mısır bildiri metnindeki ‘demokratik olarak seçilmiş Türk hükümetine saygı çağrısı’ ifadesi yerine ’tüm taraflara demokratik, anayasal prensipler ve hukukun egemenliğine saygı çağrısı’ cümlesinin kullanılmasını talep ediyor.