Raporda yer alan ‘en iyi’ örneklerden biri, BM’nin yerinden edilen yüzlerce çingene aile için inşa ettiği kasabanın 2010’da yerle bir edilmesi. Sorun şu ki, kasaba Trepça Çelik Fabrikası’nın endüstriyel atıklarının bulunduğu çöplüğün yüz metre mesafesinde inşa edilmişti. Kalayın karıştığı toprak çocuklar dahil çok sayıda kişi zehirlenmişti. Ama ne özür dilenmiş ne de bir tazminat ödenmişti.
Bölgede, son 2 yılda, etnik nefret zemininde 102 olay kaydedildi. Nefretin hedefinde Sırp azınlığı var. Sırpların evlerine el bombası atılıyor, silahlarla ateş açılıyor, hayvanları ve tarım makineleri kaçırılıyor, insanlar dövülüyor. “Sırp’ı öldür” yazısı, azınlığa ait neredeyse tüm nesnelerin zorunlu unsuru oldu, bu bir tabela olsa dahi. Yerel polisi (KPS) gibi Kosova Barış Gücü’nün (KFOR) de neden ‘boş durduğu’ açık uçlu soru olarak kalıyor.
‘ŞEHRE GİTMEK TEHLİKELİ’
Korku havası yüzünden birçok köyde Sırplar evlerini piyasa değerinin çok altında fiyatlara satarak bölgeyi terk ediyor. Kosova’nın başkenti Priştine’ye veya köy yakınlarındaki şehre hiçbir zaman gitmeyen Sırp çocuklar olması normal bir durum, çünkü bu çok tehlikeli.
Köylerde birinde, geçenlerde, evlerine 200 metre mesafede hayvan otlatan Zdravkovic kardeşlere silahlı saldırıda bulunuldu. Kardeşler saldırıdan yara almadan kurtulduysa da bu, kardeşlerin uğradığı üçüncü saldırı oluyor. Bunun üzerine Kosova Başbakan Yardımcısı Branimir Stojanovic, polis ile KFOR’un olayları önlemek için hiçbir şey yapmadığı izlenimine kapıldığını, bunun ortak bir stratejinin bir parçası olduğunun açık olduğunu söyledi.
‘POLİS HİÇBİR TEPKİ VERMİYOR’
Sırbistan Meclisi’ndeki Kosova ve Metohiya Komitesi Başkanı Milovan Drecun, Sputnik’e yaptığı açıklamada, Kosova’da Sırplara yönelik saldırıların devam ettiğini belirterek, “Polis hiçbir tepki vermiyor. Biriler polise şikayet ederse bile soruşturma açılmıyor. Belli ki Arnavutlar etnik temizliği durdurmaya hazır değil” dedi.
Kosova’da Arnavutlar için önemli bir konu gündeme gelince Sırp azınlıklara yönelik saldırıların arttığı dikkat çekiyor. Örneğin, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun işlediği suçlar için özel mahkemenin kurulması veya Kosova Ordusu’nun kurulması gibi Sırp milletvekillerinin onayı olmadan çözüme kavuşturulması imkansız konuların tartışıldığı dönemlerde…
‘DOLAŞIM ÖZGÜRLÜĞÜ OLMADIĞINI GÖSTERİYOR’
Kosova Meclisi’nde Sırp milletvekili grubunun lideri Slavko Simic, Sputnik’e açıklamasında, birkaç defa İçişleri Şefi’nin dikkatini mevcut sorunlara çekmeye çalıştığını ve bu tür olayları önlemek için KPS’nin gereken kaynaklara sahip olduğundan emin olduğunu söyledi.
“Gerçekten de çok ciddi olaylar oluyor. Sırplar bıçaklı saldırılara uğruyor, dövülüyor. Bu, bizim için halen dolaşım özgürlüğü olmadığını gösteriyor” diyen Simic, güvenlik durumunun 7-8 yıl önce olduğundan daha iyi olduğunu ama bazı ilçelerde yine de Sırp azınlığa yönelik sessiz, sabit ve belli belirsiz baskının olduğunu itiraf etti.