TBMM — KEİPA Türk Grubu Başkanı olan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Sputnik'e Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi ve Moskova'da katıldıkları toplantıya ilişkin izlenimlerini anlattı. Can'ın açıklamaları şöyle:
‘RUSYA VE TÜRKİYE, KARDENİZ BÖLGESİNDE İKİ GÜÇLÜ ÜLKE'
— Türkiye-Rusya ilişkileri 24 Kasım 2015'de uçak düşürülmesinden sonra gerginleşti. Yaklaşık 7 ay sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'mektup adımı' ile iki ülke ilişkilerinde normalleşme süreci yaşanıyor. Türkiye-Rusya ilişkilerindeki kriz dönemini ve normalleşme için atılan adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle Karadeniz bölgesinde Rusya ve Türkiye iki güçlü ülke. Dolayısıyla iki güçlü ülkenin arasındaki problemlerin sürekli devam etmesi hem iki ülke açısından hem de iki ülke halkları açısından faydalı bir şey değildi. Bu manada sizin de bahsettiğiniz gibi bir uçak düşürülme hadisesi yaşandı. Uçak sınırlarımızı ihlal etti, uyarılara rağmen ihlale devam ettiğinden dolayı da Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkisini kullandı. Tabi Rusya buna bir tepki gösterdi. Her ne kadar o dönem itibariyle Türkiye 'Bir komisyon oluşturalım, oturalım bunları bir görüşelim' dediyse de olayın sıcaklığından da kaynaklanan nedenlerden dolayı bu mümkün olmadı.
‘KRİZ SÜRECİNDE DE RUS DELEGASYONUYLA GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRDÜ'
— Uçak krizinin ardından Rusya'ya giden Türk milletvekili heyetinde yer aldınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubundan önce sizin Rusya'ya gideceğiniz belli miydi?
KEİPA toplantısı buna bir vesile oldu. Rusya'ya ilk giden heyet de bildiğim kadarıyla biz olduk. KEİPA toplantılarının belirli bir takvimi var. Daha önceden bu tarihler belirlendi. Fakat bu tarihlerin önceden belirlenmiş olmasına rağmen fiili bir durum gerçekleşmedi. Fiili durum da, ilk adım atma anlamında söylüyorum, Sayın Cumhurbaşkanımızın mektubu ile zaten ilişkilerde bir yumuşama zemini oluşmuştu.
— Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektup yazmasından önce yani ilişkilerde normalleşme süreci başlamadan önce Türk milletvekili heyetinin KEİPA toplantısı için Rusya'ya gitmeme gibi bir düşüncesi var mıydı? Gitme kararı ne zaman alındı?
‘UKRAYNA DELEGASYONU ANKARA'DA BENİ İKİ KERE ÜÇ KERE ZİYARET ETTİ'
‘RUSYA'DA GÜZEL KARŞILANDIK, 'İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRELİM' DEDİK'
— Kriz sonrasında Rusya'ya giden ilk milletvekili heyeti olarak nasıl karşılaştınız, ne tür görüşmeler yaptınız?
‘TERÖRE KARŞI OYBİRLİĞİYLE ORTAK DEKLARASYON ÇIKTI, BU ÖNEMLİ'
— KEİPA Genel Kurulu'nda Türkiye olarak hangi konuları gündeme getirdiniz?
‘RUSYA'NIN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR, TÜRKİYE'NİN DE RUSYA'YA‘
— Türkiye-Rusya ilişkilerinin bundan sonraki geleceğini nasıl görüyorsunuz. Kriz öncesi özellikle ortak ekonomik hedefler ortaya konulmuştu. Bundan sonraki süreç nasıl ilerler?
Rusya'da ben şunu gördüm. Tabi ki biz de bu ortamın oluşmasından memnuniyet duyuyoruz. Rusya bizden daha çok memnuniyet duyuyor, onu orada bizzat yaşadım. Sayın Cumhurbaşkanımızın adımları, Sayın Başbakanımızın 'Dostlarımızı artıracağız' açıklaması… Yani bir bakış açısı var. Bu bakış açısıyla değerlendirdiğimizde karşılıklı diplomasi ilişkilerinde, biliyorsunuz Soçi'de de Sayın Dışişleri Bakanımız oradaki toplantıya iştirak etti. Rusya'nın Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin de Rusya'ya ihtiyacı var. Gerek halklar anlamında gerekse devlet ve hükümet anlamında, ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi anlamında bu iki ülkenin ciddi derecede işbirliğine ihtiyacı var. Rusya serin ve soğuk bir memleket. Bütün Rusya yaklaşık 150-170 milyon civarında nüfusu var. Turizm anlamında da vatandaşın çok isteği var. Bu da özellikle Türkiye noktasında, Türkiye'yi çok seviyor Rus halkı. Tüm bunları da ortak bir paydaya ekleyerek bu ilişkileri düzeltmenin iki ülkeye faydalı olduğunu iki ülke de görüyor ve gelişeceğine, düzeleceğine ilişkin adımlar da devam ediyor. Ben olumlu görüyorum havayı. Öncekinden daha iyi olacak diye görüyorum.
— Uçak krizinden sonra parlamentolar arası ilişkilerde de bir sıkıntı yaşanmıştı. Bu süreçte TBMM'de Rusya Dostluk Grubu'nun yeniden kurulması gündeme gelebilir mi?
Hiçbir problem yaşanmadı. Kurulabilir. Ben şunu gördüm orada, demin de söylediğim üzere 12 ülke vardı, oradaki Rusya heyetinin ve ev sahibi olarak Rusya'nın en fazla değer verdiği ülke Türkiye idi. Bunu bizzat yaşadım ben o nedenle dostluk gruplarının kurulmasında hiçbir beis yok, kurulması faydalı, kurulur da. Hiçbir sıkıntı yok.