Türkiye'yi temsil eden ve programın Bodrum'a alınmasını sağlayan CHP'li Umut Oran, Papandreu ve eski Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Türkiye ve Yunanistan arasında uluslararası boyutta başlattığı dostluk, dayanışma ve işbirliğinin hem Sosyalist Enternasyonal çatısı altında hem de uluslararası platformlarda Türk-Yunan dayanışması olarak devam ettiğini bildirdi.
HEYET NEDEN BODRUM'A GELİYOR?
Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP'li Umut Oran'ın verdiği bilgiye göre, 10 Temmuz'da Kos'ta başlayan bu yılki Symi toplantısının konusu ‘Değişen Dünyada Göç Hareketleri' olarak belirlendi. Toplantıya Türkiye'den katılan tek siyasetçi olan Oran, neden zirvenin kapanışının Bodrum'a alınması girişiminde bulunduğunu şöyle açıkladı:
"Ege Denizi'nde mülteci hareketliliği en yoğun olarak Kos ve Bodrum arasında yaşandı. Bu nedenle sadece Kos'ta yapılacak mülteci toplantısının bir ayağı eksik kalacaktı. Bunun yanı sıra yine bu sene güvenlik ve dış politikada atılan yanlış adımlar nedeniyle turizmde, dolayısıyla ekonomide büyük kayıplar yaşanıyor. Bir dünya markası olan Bodrum'a dünya çapında yapılacak bu ziyaretin ülkemiz ve de özellikle Bodrum için hem tanıtım hem moral katkısı olacağını düşündüğüm için kapanışın Bodrum'da yapılmasını önerdim. Ayrıca Kos Belediye Başkanı ile Bodrum Belediye Başkanımız Mehmet Kocadan arasında da büyük bir sosyal-ekonomik işbirliği yakınlaşma süreci de başlamış durumda."
TOPLANTIDA KİMLER VAR?
Bu akşam saat 18.30'da kapanış toplantısının Bodrum'da başlayacağını, saat 20.00'de verilecek yemeğin ardından konukların saat 22.00'de feribotla Kos'a geri döneceğini belirten Oran, basına kapalı olarak yapılan 17. Symi toplantısının gündemi ve katılımcıları hakkında da şu özet bilgiyi verdi:
"Yunanistan eski Başbakanı Papandreu'nun dışında, BM Genel Sekreter Yardımcısı Michel Muller, İngiltere İşçi Partisi eski lideri milletvekili Ed Miliband, Avrupa Bankası Başekonomisti, ABD seçimlerinde Barack Obama'nın ve halen Hillary Clinton'ın seçim çalışmalarını destekleyen siyaset ve STÖ temsilcileri, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi, Greenpeace temsilcisi, Harvard Üniversitesi profesörü, Bosna Hersek eski Başbakanı, Yunanistan eski Ekonomi Bakanı, AB'nin Afrika Temsilcisi, ABD'li işadamları, büyükelçiler toplantıya katıldı. Toplantıda mülteciler, ABD seçimleri, Balkan ülkelerinin durumu, İngiltere ve Brexit referandumu, Suriye ve Karadeniz konularını tartıştık.
‘TÜRKİYE'NİN İMAJI ÇOK BOZULDU'
Umut Oran, toplantıya katılanların AK Parti'nin Suriye sorununa insani olarak yaklaşmadığını, sığınmacıların yaşamı üzerinden AB ile vize, tam üyelik, hatta yardım parası için Kayseri pazarlığı yaparak iç siyasette oy hesabına dönüştürdüğünü düşündüğünü söyledi. "Çöken dış politika ve terörün çözümündeki hatalar nedeniyle ülke güven erozyonuna uğramış. Dışarıdan bakıldığında Türkiye imajı çok bozuldu" diyen Oran sözlerini şöyle sürdürdü:
‘DÜNYA LİDERLERİ DE SORUMLU'
"2015 yılında Türkiye'den Yunanistan'a günlük geçişler 7 bin kişiye kadar çıkmış, Mart ayında AB ile imzalanan son anlaşmayla bu sayı günlük 70'lere kadar inmiş. Ama Türkiye'nin yaklaşımı da çok eleştiriliyor çünkü Türkiye'nin sorunu çözmeyip halının altına süpürmekle yetindiği düşüncesi hakim. Çünkü Türkiye'nin gelen Suriyeliler hakkında hiçbir kayıt tutmadığı, sorunu sadece paraya indirgediği konuşuluyor. Halen Türkiye'de 10 ildeki kamplarda toplam 276 bin Suriyeli mülteci yaşıyor ve bunların yüzde 85'i ülkesine geri dönmek istiyor. Geri kalanlar da şehirlere, sokaklara yayılmış durumda. Türkiye sadece oy devşirmeye dönük ucuz politikalar yaparak bir anlamda da Batı'nın elini güçlendiriyor, ‘Türkiye nasıl olsa bakıyor' diyerek geçiştiriyorlar. Tabii hatalı olan Batı dünyası da bu konuda Türkiye'ye büyük haksızlık yapmaktadır. Suriyeli mültecilerin yaşadığı dram ve Suriye'de barışın sağlanamaması konusunda dünya liderleri, AB, uluslararası kurumlar da samimi ve hızlı davranmıyor ve barış konusunda öncelikle ellerinden geleni yapmıyorlar."
‘SINIR KONTROLÜNDE ÜRDÜN KADAR OLAMADIK'
Suriye sınırının kontrolsüzlüğünün de yaşanan olumsuzlukların sürmesine yol açtığını belirten Oran, "Suriye'de savaşın devam etmesinin bir nedeni de özellikle Türkiye sınırının kontrolsüzlüğü ve başıboşluğudur. Türkiye-Suriye sınır güvenliği bilinçli ya da bilinçsiz sağlanamadığı için her türlü terörist kolayca girip çıkmaktadır. Suriye ile komşu olan Ürdün sınırında kuş uçurtmazken, Türkiye sınırında bütün kapılan açık, teröristler istedikleri gibi cirit atıyorlar" dedi.