Başbakan Binali Yıldırım, bugün yaptığı açıklamada Suriye ile normal ve iyi ilişkiler geliştirmenin, hükümetin hedeflerinden biri olduğunu ifade etti. Yıldırım’ın açıklaması İsrail, Mısır ve Rusya ile ilişkilerin geliştirildiği döneme denk geldi.
Türkiye’nin hangi koşullarda, ne şekilde iyi ilişkiler sağlamak istediği henüz bilinmiyor ancak hükümetin Suriye politikasında keskin değişikliğe gittiği yönünde değerlendirmeler bir süredir gündemde. Hükümetin söylemlerine yeni ‘açılımlar’ eklenmesi dışında, Suriye politikasında somut bir değişim henüz not edilmiş değil.
ERDOĞAN: SURİYE KONUSUNDA AYNI YERDEYİZ
BİLGESAM Başkanı Atilla Sandıklı da, uluslararası arenada yalnız kalan hükümetin politikalarında bazı değişikliklere gittiğini ancak örneğin Beşar Esad’ın iktidarda kalması konusunda keskin bir tavır değişikliği olmadığını belirtiyor.
Erdoğan’ın, Beşar Esad hakkındaki sert söylemlerini değerlendiren Sandıklı, bölge ülkeleri ve küresel güçlerin, bölgeyi kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirme girişimlerinin olumsuz etkilerinin de görülmesi gerektiğinin altını çiziyor ve ‘hükümet yetkililerinin geçmişte net ifadelerle olmasa da, Esad’ın geçici bir süre görevde kalmasına yeşil ışık yaktıklarını’ anımsatıyor.
‘Değerli yalnızlık’ politikasının, ülke çıkarlarıyla çeliştiğinin net olarak kendini göstermesiyle sürdürülebilir olmaktan da çıktığını ifade eden Sandıklı’ya göre, hükümet artık zorlayıcı politikalar yerine birlikte hareket etmeye yöneldi:
“Türkiye’nin belirlediği değerler ve uluslararası ilişkiler ortamının şekillendirilmesi noktasında zorlayıcı girişimlerinden daha çok, birlikte hareket ettiği dost ve müttefik ülkeler ve işbirliği içinde olduğu ülkelerle ilişkileri tekrar gözden geçirerek, optimal noktaların yakalanarak, karşılıklı çıkarları sağlayacak arayışlar içine girilmeye başlandı.”
RUSYA İLE TÜRKİYE BİR ÇÖZÜMDE UZLAŞABİLİR Mİ?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı açıklamada ‘Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin bölgedeki genel durumu olumlu etkileyeceğini, Suriye krizinin aşılması için daha etkili şekilde ortak çözüm aranabileceğini’ ifade etti.
Rusya ile Türkiye’nin, Suriye’de çözüm konusunda ortak bir zemin yakalamaları mümkün mü?
Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan krizin aslında Suriye konusunda farklı perspektiflere sahip olunmasından kaynaklandığını dile getiren Sandıklı, ilişkilerin normalleşme dönemine girmesi ve Türkiye hükümetinin politikalarına farklı boyutlar da eklenmesinin uzlaşma zemini yaratabileceğini düşünüyor:
“Bu olumlu gelişmelerin daha ileri boyutlara taşınabilmesi için, Türkiye’nin özellikle Ortadoğu’daki politikalarının ve çıkar algılarının, Rusya’nın beklentileri ve çıkar algılarıyla bir optimal oluşturacak yönde şekillendirilmesi gerekiyor. Rusya ile bu başlangıç önemli. Ama bu ilişkilerin daha iyi sonuçlanabilmesi için, özellikle Suriye öncelikli olmak üzere, Ortadoğu politikalarında Rusya ile karşılıklı görüşmelerin artırılması gerekiyor.”