Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık konusu Türkiye'de büyük bir tartışma yarattı. Özellikle muhalefet partileri Suriyeli sığınmacılara verilecek vatandaşlık hakkının olası sakıncalarını dile getirerek, karara itiraz etti. Muhalefet konuyla ilgili bir referandum yapılmasını da önerdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, vatandaş yapılacak Suriyelilere TOKİ evlerinin verilebileceğini açıklaması da tartışmaları daha da alevlendirdi.
SURİYELİLERİN EVLERİ ÜCRETSİZ DEĞİL, DEVLET DESTEKLİ OLACAK
Muhalefet tarafından dile getirilen endişelerin yersiz olduğu görüşünde olan hükümet ise Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusundaki yasal mevzuat üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusunda öncelik tanınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dile getirilen TOKİ evlerinin verilmesi konusunda ise Bulgaristan göçmenleri için uygulanan model esas alınacak. Bu çerçevede Suriyelilere TOKİ evleri ücretsiz değil, kâr paysız, uzun vadeli ve düşük peşinatlı verilebilecek.
REFERANDUM YERİNE KAMUOYU ANKETLERİ YAPILIYOR
ANKETLERDE SURİYELİLERİN VATANDAŞLIĞINA KARŞI ÇIKANLAR AZ
Nurettin Canikli, anketlerin, kamuoyu yoklamalarının hiçbirinde Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda olumsuz bir sonucun çıkmadığını söyledi. Canikli, "Elbette karşı olan bir kesim var ama bu ihmal edilecek kadar. En son bayramdan önce araştırma görmüştüm gerçekten çok küçük, vatandaşlık konusunda" dedi. Canikli, anket sonuçlarını ise ‘speküle edilebilir' gerekçesiyle açıklamazken, "Bu tür olaylarda kararları etkilemeyecek düzeyde düşük" demekle yetindi.
Suriyelilerle ilgili konuda muhalif olan bir kesimin olduğunu ve bunların sesinin çok çıktığını kaydeden Canikli, yetkileri ve temsil kabiliyetleri olmadığı halde bunların sanki toplum adına konuşuyor gibi davrandıklarını belirtti. Canikli, "Topluma indiğinizde bir sıkıntı yok, inanın yok. Sıfır demiyorum elbette, bana şimdi Konya'daki olayı söyleyeceksiniz, bunlar olur, kendi aramızda da oluyor. Bunlardan yola çıkarak genel bir değerlendirme, olumsuz bir değerlendirme yapmak doğru değil" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere vatandaşlık konusuna birinci planda Türkiye'nin öncelikleri, Türkiye ekonomisinin ihtiyaçları açısından baktıklarını söyledi. Canikli, "Kararın altında yatan tamamen ülkenin menfaatleridir, orta ve uzun vadedeki" dedi.
Suriyeli sığınmacıların tamamına mı vatandaşlık verilecek, kriterler ne olacak? Başbakan Yardımcısı Canikli'nin verdiği bilgiye göre bu konudaki çalışmalar sürüyor. Güvenlik sorgulamasından geçecek olan Suriyeli sığınmacılardan ‘kalifiye elemanlara' ve Türklerin terci etmediği alanlarda çalışanlara öncelik tanınacak. Doktor, mühendis gibi ‘beyaz yakalılar' olarak nitelendirilen üniversite mezunları ile teknisyen gibi ara elamanlar da vatandaşlık hakkından öncelikli olarak yararlanabilecek.