Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi için varılan mutabakata Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail adına ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover imza attı. Ancak anlaşmanın Türkiye'de resmiyet kazanabilmesi için TBMM onayı gerekiyor. Bunun için anlaşmaya ilişkin tasarı hazırlandı. Edinilen bilgiye göre Bakanlar Kurulu'nda anlaşmayla ilgili imzalar tamamlandı. Anlaşmanın yer aldığı tasarının yarın ya da hafta sonuna kadar TBMM'ye sevk edilmesi bekleniyor.
Tasarının tatile girmeden TBMM'de görüşülmesi bekleniyor. Anlaşmaya ilişkin tasarı TBMM'de önce Dışişleri Komisyonu'nda daha sonra da Genel Kurul'da görüşülecek. TBMM'den geçmesine kesin gözle bakılan anlaşma, Cumhurbaşkanı'nın onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanması ile yürürlüğe girecek.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin gazetecilerin soruları üzerine verdiği bilgiye göre, İsrail ile ilgili TBMM'ye gönderilecek anlaşmanın üç boyutu olacak. Anlaşmada Mavi Marmara mağdurları için tazminat, İsrail'in Türkiye'de özür dilemesi ve Gazze ablukasının yumuşatılması konuları yer alacak. TBMM onayının sadece ‘tazminat' için zorunlu olduğunu vurgulayan Canikli, "Aslında uluslararası anlaşmaya konu olan bir tanesi. Özür ile Filistin meselesi anlaşmaya konu değil, uluslararası anlaşmaya konu olan, onay gerektiren görüşmeye tabi olan tazminat meselesi. Ama biz bir paket halinde Meclis'e gönderiyoruz, bilgi için" diye konuştu.