Buna rağmen Almanya İncirlik Üssü’nü ziyarette ısrarlı. Alman Parlamenterler, Türkiye’nin onayı olmadan 17 Eylül’de İncirlik Üssü’nü ziyaret kararı aldı. Kararı Almanya Meclis Başkanı Norbert Lammert de onayladı. Meclis savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Türkiye ziyarete izin vermezse, NATO’nun İncirlik Üssü’ne göndermeyi planladığı AWACS keşif uçaklarına Alman Parlamentosu’nun onay vermeyebileceği tehdidinde bulundu.
MERKEL: ANLAŞMAZLIKLAR BİR GÖRÜŞMEYLE GİDERİLEMEZ
Ancak Merkel de İncirlik Üssü ziyareti için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan izin koparamadı. İki lider arasında bir uzlaşma sağlanamadı. Başbakan Merkel önce görüşmenin yapıcı bir hava içinde geçtiğini, tüm konuları masaya yatırdıklarını açıkladı. Ama Merkel bir soru üzerine anlaşmazlığın giderilemediğini açıkça ifade etti. Merkel, "Bu anlaşmazlıklar bir görüşmeyle giderilemez. Fakat konuşmuş olmamızın da önemli olduğuna inanıyorum" dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞI YETKİLİSİ: KENDİLERİNİN TAKDİRİ
Cumhurbaşkanlığından bir yetkili, Federal Meclis’in soykırım kararının da gündeme geldiğini belirterek, şunları söyledi: "Ermeni tasarısı yine gündeme geldi. Biz bu konuda hayal kırıklığımızı ve rahatsızlığımızı Sayın Merkel’e ilettik. Sayın şansölye de bu kararın Türk-Alman ikili ilişkilerine gölge düşürmemesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini, kararlılıkları olduğunu ifade ettiler. Tabii bununla ilgili ne tür adım atacakları kendilerinin takdiri, göreceğiz."
'BÖYLE BİR TALEP MÜMKÜN DEĞİL'
ŞİMDİ NE OLACAK?
Almanya İncirlik Üssü’ndeki Alman askerleri milletvekillerinin ziyaret etmesi talebinden vazgeçmiyor. Türkiye ise buna izin vermiyor. Almanya 17 Eylül’de ziyaret kararı aldı. Eğer Türkiye ziyarete izin vermezse, Almanya, yaz sonunda NATO’nun göndereceği AWACS keşif uçaklarına onay vermeyeceği uyarısında bulundu. Eğer bir uzlaşma sağlanamazsa, iki ülke arasında iplerin iyice gerileceği ve restleşmeye gideceği bekleniyor.