THAAD için en uygun yerin karara bağlanmasında son aşamaya gelindiği kaydedildi.
Güney Kore'deki ABD Sekizinci Ordusu komutanı General Thomas S. Vandal da Kuzey Kore'nin kitle imha silahlarını sürdürmesinin, müttefiklerinin savunmalarından emin olmalarını gerektirdiğini söyledi.
Vandal, THAAD füzelerinin savunma stratejileri açısından kritik önem taşıdığını belirtti.
ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme olasılığına (Kuzey Kore'ye en yakın duran ülkelerden biri olan) Çin, uzunca süredir karşı çıkıyor. Pekin'in füze savunma sisteminin bölgeye getireceği ek güvenlik endişelerinin yanı sıra 'casusluk' faaliyetleri için de kullanılabileceği yönünde iddialarının olduğu kaydediliyor.
RUSYA'DAN TEPKİ: ARGÜMANI NE OLURSA OLSUN…
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Washington ve Seul'ün Güney Kore'ye THAAD (Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunması) sistemleri yerleştirme kararı almasının endişe verici olduğunu vurguladı. ABD ve Güney Kore'nin anlaşma sağlamasının ardından açıklama yayımlayan Rus Dışişleri, "Argümanı ne olursa olsun, bu tür eylemler, küresel stratejik istikrarı en olumsuz şekilde etkiliyor" ifadelerine yer verdi.
Bu sistemlerin bölgesel gerilimi artırma tehdidi de sunduğuna dikkat çeken bakanlık, Kore yarımadasındaki sorunların çözümü konusunda yeni zorlukların ortaya çıkacağını da vurguladı.