Kommersant'a konuşan Gruşko, "Bölgedeki güç dengesinin bozulmaması için her şey yapacağız. Bu hava, deniz ve gereken tüm araçları ilgilendiriyor" dedi.
‘ABD'Yİ DEFALARCA UYARDIK'
Her zaman Karadeniz'in işbirliği bölgesi olarak kalmasından yana olduklarının altını çizen Gruşko, "Bizi en çok endişelendiren şimdi düzenli olarak Karadeniz'e giren ABD Deniz Kuvvetleri olmak üzere bölge dışı güçlerin varlığı. Zira Donald Cook gibi destroyerler yüksek hassasiyetli Tomahawk seyir füzelerinin yanında Aegis füze savunma sistemleriyle donatılmıştır. Bu tür gemilerin Rus kıyılarına yaklaşmasının tehlikeli olduğu uyarısını ABD'ye defalarca yaptık. Bu istikrar bozucu adımlar, bölge güvenliğine zarar vermenin yanı sıra, stratejik istikrarı da bozuyor" diye konuştu.
Afganistan konusunda Rusya'yla işbirliğine son vererek NATO'nun bu ülkedeki durumu ve Avrupa'daki güvenliği kötüleştirdiğini belirten Gruşko, "Zira Avrupalılar, Afganistan'dan uyuşturucu akışı ve kontrol dışı göç yüzünden acı çekiyor" dedi.
Deniz ve havadaki olayları önleme mekanizmalarını geliştirmek için bazı NATO ülkeleriyle diyaloğa hazır olduğunu ifade eden Gruşko, NATO uzmanları tarafından eğitilmiş Ukraynalı askerlerin Donbass'taki temas hattına gönderilmesinden endişe duyduklarını da sözlerine ekledi.
‘RUSYA'YA YÖNELİK ASKERİ PLANLAMA KAÇINILMAZ OLARAK DÜŞMANCA POLİTİKAYA DÖNÜŞECEK'
NATO'nun Ukrayna krizini bahane ederek seçtiği siyasetin askeri planlama biçimini almasının da endişe verici olduğunu söyleyen Gruşko, "Bu çok tehlikeli. Rusya'ya yönelik askeri planlama kaçınılmaz olarak düşmanca politikaya dönüşecek. NATO sürekli topluma, bu kadar parayı neden doğudan gelen tehdidi engellemek için harcadığını anlatmak zorunda kalacak. Oysa böyle bir tehdidin olmadığını herkes anlıyor" ifadelerini kullandı.