Ancak eleştiriler yayın yasaklarının keyfiliğe dönüştüğü noktasında yoğunlaşıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi ve Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti hükümetin her olayda yasaklara başvurmasını kınıyor.
Eleştirilerden biri de RTÜK Eski Başkanı Nuri Kayış'tan geldi. Şiddet görüntülerinin ekranlarda yer almasının doğru olmadığını belirten Kayış, ancak yayın yasaklarının Türkiye'de sansür gibi uygulandığını kaydetti. RS FM'de yayınlanan Burası Türkiye programına katılan Nuri Kayış, şunları söyledi:
"Terör endişe, korku ve panik yaptırmak için yapılıyor. Terör örgütlerinin amacı bu. Bu yolla kendilerinin güçlü olduğunu anlatmaya çalışıyorlar. Terör eylemlerinin, terör örgütünün propaganda amacına hizmet edecek şekilde bilinmemesi gerekir. Bu olayın bir tarafı. İkinci tarafı ise ölen kişilerin hatırasına saygıdır. Yani parçalanmış cesetlerin vücut bütünlüklerinin bozulmuş biçimde görüntülerine rastlıyoruz. Bunlar doğru değil. Bu açıdan bakıldığında bazen yayın yasağının getirilmesinde yarar görülebilir."
Nuri Kayış, bununla birlikte son günlerdeki uygulamaların gereklilikten çok keyfilik olduğunun altını çizdi:
"Son zamanlarda yayın yasakları kamu yararı düşünülerek ya da zanlıların veya suçluların yakalanması için değil de biraz keyfi uygulanıyormuş gibi bir durum oluştu. Bunu kabul etmek mümkün değil. Şiddet görüntüsü göstermeyeceğiz diye genel bir yasaklama getirmek olayın haber alma özgürlüğünü engelleme noktasına taşımak demektir."