Kendisinin İngiltere'nin birlikten ayrılmasını frenlediği şeklinde şikayetlerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Merkel, AB Anlaşmasındaki 50. maddeye göre İngiliz hükümetinden AB'ye bir müracaatta bulunmasını beklediğini belirterek, "Burada bir sırayı takip etmemiz gerekiyor. Bu bildirimin İngiliz hükümeti tarafından yapılması gerekiyor. Burada ben ne bir frene ne de bir hızlandırmaya sahibim. Bilakis bu bildirim yapıldığında üzerinde düşünme görevim var" dedi.
‘İNGİLTERE’NİN ZAMANA İHTİYACI VAR’
Bu konuda yarın İngiltere Başbakanı David Cameron ile AB Zirvesi'nde görüşeceğini söyleyen Merkel, "AB’den ayrılma konusunda resmi bir niyet beyanı olmadan gayri resmi görüşmeler olmaz. İngiltere'nin bildirimi olmadan herhangi gayri resmi görüşmeye başlayamayız" diye konuştu.
Bu konunun sürüncemede bırakılmamasını isteyen Merkel, sürüncemede bırakıldığında bundan hem AB, hem de İngiltere ekonomisinin zarar göreceğini belirtti ancak durumu analiz etmek için de İngiltere'nin belirli bir zamana ihtiyaç duymasını da anlayışla karşıladığını ifade etti. Merkel, diğer 27 ülke ile AB’deki bütünleşmenin daha fazla güçlenmesi için çalışacağını kaydetti.
Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine de Merkel, bu konuda yanlış beklentiler uyandırmak istemediğini, Ukrayna'nın AB'ye katılım perspektifinin gündemde olmadığını söyledi.