TRT canlı yayınında soruları yanıtlayan Başbakan, "Rusya ile bir noktada buluşuldu. Sayın Cumhurbaşkanı ile Putin çarşamba ya da perşembe telefonda görüşecek" dedi.
Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat da Yıldırım’ın, “Rusya’ya gerekirse tazminat vereceğimizi ifade ettik” diye konuştuğunu aktardı.
“Olay keşke olmasaydı diyoruz. Üzüntümüzü belirttik. Krizin sona ermesi için süreç fiilen başladı. Bunu ekonomik alandaki ilişkiler takip edecek” diyen Yıldırım, Ankara’nın 6 aylık süre içerisinde yaşananları yaşanmamış gibi kabul ederek yoluna devam edeceğini ifade etti. Başbakan, şöyle devam etti:
"Bizim hava sahamız, bizim irademiz dışında asla ve asla ihlal edilmemelidir. Bu, bizim hükümranlık hakkımızın ihlali anlamına gelir. Arzu etmediğimiz bu olayı yaşadık ama şunu gördük ki Türk milleti ve Rus halkı bu krizi çok benimsemedi. Her ne kadar tepede kriz hakimse de tabanda bir an önce bu anlamsız krizin sona erdirilmesi için ciddi bir beklenti oluştu. Biz de sorumluluk taşıyan yöneticiler olarak milletlerimizin, halklarımızın bizden beklentisine karşı kalamazdık, duygusallık içerisinde olamazdık.
'KEŞKE OLMASAYDI DİYORUZ'
Bu görüşmeler belirli düzeylerde, doğrudan değil ama dolaylı olarak yapıldı ve bu noktaya geldik. Geldiğimiz nokta nedir? Geldiğimiz nokta çok açık ve net; bir, bu olay oldu ama keşke olmasaydı diyoruz. Bu olaydan dolayı hayatını kaybeden pilotlara üzüntümüzü belirttik. Bu pilotun bir tanesinin öldürülmesiyle ilgili bir sorumlusu gibi iddia edilen kişi hakkında soruşturma başlattık.
İç siyasetlerinde bu konu nasıl takdim edilir, biz bu işin o tarafında değiliz. Bu tek taraflı bir irade değildir. Her iki taraf da bunu istemiştir. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır. Bundan sonra önümüze bakacağız.”
‘GEREKİRSE TAZMİNAT VERECEĞİZ’
Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat da Yıldırım’ın, “Rusya’ya gerekirse tazminat vereceğimizi ifade ettik” diye konuştuğunu aktardı.
Binali Yıldırım: gerekirse tazminat vereceğimizi ifade ettik (Rusya)
— Hande Fırat (@handefrt) June 27, 2016
‘MADDİ MANEVİ GEREKEN HER DESTEK YAPILACAK’
Anadolu Ajansı’nda yer alan metne göre de Yıldırım, ölen pilotun ailesiyle acıların paylaşıldığını, gerekli maddi, manevi her türlü desteğin yapılacağının ifade edildiğini aktardı. Rusya Federasyonu'nun, olayın oluşundan itibaren, pilotun cenazesinin alınması, onların dini geleneklerine göre törenin yapılması konusunda Türk hükümetinin gösterdiği iş birliğini takdir ettiğini savunan Yıldırım, "Bu şekilde iş tatlıya bağlandı" diye konuştu.
‘İKİ TARAFLI İRADEDİR’
Yıldırım, şöyle devam etti: "Mektubun içeriği çok açık. Biz üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Burada hayatını kaybedenlerin aileleriyle acılarını paylaştığımızı söylüyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi ifade ediyoruz. Bu ilişkilerin bundan sonra normale dönmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Karşı taraf da bunu uygun buluyor, onaylıyor. İş siyasette öyle takdim edilir, böyle takdim edilir. Biz o tarafında değiliz. Her ne şekilde takdim edilirse edilsin olayın özü, aslı budur. Tek taraflı bir irade de değildir, iki taraflı bir iradedir. Bunu eşelemek, ayrıntıya girmek, karıştırmak ne ülkemize ne de Rusya'ya bir faydası yoktur. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır, bundan sonra önümüze bakacağız. O kadar çok yapacağımız şey var ki."
‘MISIR’LA BAKANLAR DÜZEYİNDE GÖRÜŞMEMİZ OLABİLİR’
İsrail ve Rusya’yla atılan adımların ardından Mısır’la ilişkilerin başlayabileceğini belirten Başbakan, “Mısır ile bakanlar düzeyinde bir görüşmemiz olabilir. Onlar bakanları gelebilir. Bizim bakanlarımız gelebilir. İş adamaları gidip gelebilir” diye konuştu.
"Yakında Sayın Bakan Mısır'a gidebilir mi ya da bir yerde bir görüşme mi olacak?" sorusu üzerine Yıldırım, "Karşılıklı. Mısır da gelebilir, bizimkiler de gidebilir. İş adamlarımız, iş heyetleri gelebilirler, kültürel değişimler olabilir, askeri bakımdan karşılıklı temaslar yapılabilir. Bunların hepsi mümkün, herhangi bir sorun yok. Bunlar güzel şeyler. Kavga edelim, yürüyelim, birbirimize dalalım… Bunlar iyi mi? Biz istiyoruz ki kardeş olalım, üç günlük dünya. Yani neyin kavgasını yapıyoruz. Kavga edecek şeyimiz az, paylaşacak şeyimiz daha fazla. Paylaşacaklarımız üzerinde kafa yormamızın daha doğru olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.
‘BÜYÜKELÇİLER YAKIN ZAMANDA GÖNDERİLECEK’
İsrail'le mutabakata varıldığını, anlaşmanın parefe edildiğini ve yarın imzalanacağını anlatan Yıldırım, hemen arkasından da İsrail'de ve Türkiye'de onay süreci olduğunu aktardı. Yıldırım, mecliste onaylanması için Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtıklarını belirterek, "Bütün bunlar ikmal edilecek ama büyükelçileri tayin edip göndermek için bu onay süreçlerini beklememiz gerekmiyor. Şu anda hazırlıklar yapılıyor, karşılıklı agremanlar alınacak. Onlar ikmal edildikten sonra büyükelçiler belirlenmiş olacak, atamaları yapılmış olacak. Normal çalışmaya başlayacaklar" şeklinde konuştu.
SURİYE’YLE TEMAS SAĞLANACAK MI?
"Dostlarımızı çoğaltmak bağlamında Suriye ile de bir temas mı sağlanacak? Sağlanacaksa ne zaman?" sorusu üzerine Yıldırım, şunları söyledi:
”Cenevre Barış Görüşmeleri çerçevesinde geçmişte başlatılan bir süreç var. Bu süreç devam ediyor ancak biz bunların yeterli olmadığını düşünüyoruz. Burada özellikle koalisyon güçlerinin, Rusya'nın, İran'ın Türkiye ile daha yakın işbirliği içerisinde olmasını ve bir an önce orada barış sürecinin hayata geçmesini istiyoruz."