Önemli olanın Ankara’nın suçunu kabul etmesi ve uzlaşmayı görüşmek istemesi olduğunu ifade eden Grinyayev, “Uzlaşının hangi biçimde bulunacağı açık bir soru. Askeri yönünün de ele alınacağını düşünmüyorum, bu noktada atılım beklenmemeli. Suriye’de güvenli uçuşa ilişkin Rusya ve ABD arasındaki memoranduma benzer bir belgenin imzalanması işe yaramaz, zira ABD ile olan anlaşma bile çalışmıyor, son zamanlarda çok fazla ihlal haberi geliyor” dedi.
Tüm tazminat girişimlerinin siyasi, ekonomik ve diplomatik nitelik taşıyacağını belirten uzman, “Çünkü Türk yönetiminin bu kararı, Rusya’dan turist akışında düşüş ve Türk ürünlerinin Rusya’ya ithalatına getirilen yasak etkisi altında alınmıştır” yorumunda bulundu.
‘TÜRKİYE, İPEK YOLU PROJESİNE GİRMEK İSTİYOR’
Avrupa Birliği’nin dağılma sürecine girmesi bağlamında Türkiye’nin gözünü, Rusya’nın kilit oyuncu olduğu İpek Yolu projesine çevirdiğini ifade eden Grinyayev, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin bulunduğu durumu küresel jeopolitik bağlamda incelemek gerek. Türkiye uzun yıllar boyunca Avrupa Birliği’ne girmeye çalıştı ve birliğin dağılma sürecinin başlaması Ankara’yı diğer yönlere dikkatle bakmaya zorluyor. Türkiye, Çin’in İpek Yolu ekonomik kuşağı projesine katılmayı çok istiyor. Son Rusya-Çin görüşmeleri, bu projenin önümüzdeki yıllarda üstünlük kazanacağını gösterdi ve Türkiye, Rusya’yla çatışma ağırlığı altında bu projeye zararlı taraf olarak girmek istemiyor.”
Uzman, Rusya’yla çözüme kavuşturulmayan sorunlar yüzünden Çin’in projesine katılım kısıtlamasının Türkiye’ye daha büyük kayıplar yaşatacağını da sözlerine ekledi.