'HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'IN 1 YIL İÇİNDE PROSEDÜRÜ TAMAMLAMASINI BEKLİYORUZ'
Putin, Hindistan ve Pakistan'ın gelecek sene yapılacak zirveye kadar ŞİÖ'ye üyelik süreçlerini tamamlamasını beklediklerini belirtti.
İki ülkenin üyelik öncesinde tamamlamak zorunda oldukları yükümlülüklerle ilgili zaptın bugün imzalandığına dikkat çeken Putin, Hindistan ve Pakistan'ın kalan süreci hızlıca gerçekleştirmesini umduklarını ifade etti.
ŞİÖ liderleri, geçen yıl Rusya'nın Ufa kentinde yapılan zirvede Pakistan ve Hindistan'ın örgüte üyelik süreçlerinin başlatılmasını onaylamıştı.
'BÜYÜK AVRASYA ORTAKLIĞINI KURABİLİRİZ'
Güneydoğu Asya ülkelerinin de ŞİÖ ile ekonomik işbirliğine ilgi duyduğunu anımsatan Rus lider, ŞİÖ kapsamındaki ekonomik projelerin başarıyla uygulanmasının Asya Altyapı Yatırım Bankası ve BRICS Bankası gibi kalkınmaya yönelik finans kurumlarına katkı sunacağını kaydetti.
Putin, "ŞİÖ içinde ticaret, iş gücü ve sermaye hareketi önündeki engelleri kaldırmalıyız. Endüstriyel ve teknolojik işbirliğini derinleştirmeliyiz" dedi.
'AFGANİSTAN'A YARDIM ETMELİYİZ'
Öte yandan Putin, Afganistan topraklarından yükselen tehdidin ortadan kaldırılması için Kabil hükümetiyle ortak mücadele çağrısı yaptı.
Sınır ötesi suç örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesi ve uyuşturucu üretimiyle trafiğinin durdurulması için Afganistan'a yardım edilmesi gerektiğini belirten Rus lider, ekonominin canlandırılması konusunda da Kabil'in yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.
HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'IN YÜKÜMLÜLÜKLERİYLE İLGİLİ KARAR İMZALANDI
ŞİÖ'ye üye ülkelerin liderleri, Hindistan ve Pakistan'ın ŞİÖ üye statüsü alması için gerekli yükümlülüklerle ilgili zaptı imzaladı.
Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da oluşturduğu örgüt, Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu ve 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkardı. Belarus, Afganistan, Hindistan, İran, Pakistan ve Moğolistan’ın gözlemci ülke olduğu ŞİÖ’de Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve Sri Lanka diyalog partneri. Türkiye’nin diyalog partnerliği ŞİÖ’nün Haziran 2012'deki Pekin zirvesinde kabul edilmişti.