Darya Varlamova, Sputnik'e demecinde, kitapta 'halüsinasyon gibi ciddi bozukluklardan ziyade hafif psikolojik rahatsızlıkları ele aldıklarını' söyledi.
Varlamova'nın anlattığına göre yazarlar kitapta, zamanında kendilerinin de mustarip olduğu ve yardım almadan atlatmayı başardıklarını söyledikleri yedi ruhsal hastalığa odaklanmış.
Varlamova, kitabı yazarken Moskovalıları baz aldıklarını ama yaklaşımlarının büyük şehirlerde yaşayan her insan için geçerli olduğunu söylüyor.
1. BİPOLAR BOZUKLUK
En yaygın hastalıklardan biri olarak kabul edilen bipolar bozukluk, ruh halinin mani ve depresyon arasında değişim gösterdiği evrelere neden olur. Bipolar bozukluğu olan kişi, mani döneminde enerjiyle dolu, fiziksel olarak güçlü, iyimser olur ve yemek ile uyumaya nadiren ihtiyaç duyar.
via GIPHY
Bu dönemi depresyon takip eder. Kişi, uyku ve yeme bozukluğu, fiziksel ve duygusal çöküş gibi sorunlar yaşar.
2. ASPERGER SENDROMU
Asperger sendromu otizmin hafif bir biçimi olarak kabul ediliyor. Bu rahatsızlığa sahip kişiler olağanüstü bir kavrama yeteneğine karşın sosyal etkileşim bozuklukları gösterir.
via GIPHY
Asperger sendromlu çocuklar bir konuyu en ince ayrıntısına kadar bildikleri için adeta genç birer profesör gibi görünürler. Buna karşın iletişim onlar için ciddi bir sorundur. Sözsüz iletişimi ve sosyal incelikleri yorumlama konusunda zayıftırlar. Atasözlerini anlasalar da barındırdıkları gizli manaları kestiremez; ironi, saldırganlık ve mizah arasındaki ayrımı yapmakta zorlanırlar.
3. ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Bu hastalıktan mustarip kişiler empati yeteneğinden ve genellikle vicdan azabı, merhamet, bağlılık ve suçluluk duygularından yoksundur.
Bununla birlikte bu kişiler başkalarının ruh halini yansıtan duygusal maskeler takabilir. Uygun olduğuna inandıkları durumlarda ağlayabilir ya da şaşırdıklarını göstermek için kaşlarını kaldırabilirler.
4. DEPRESYON
Kitapta klinik depresyon yerine işkolikler üstünde yoğunlaşılmış. Kitaba göre, işkolikler uykuya dalamama ile kendini gösteren 'insomnia' hastalığına yakalanmalarına rağmen dinlenmeyi reddeder, sürekli stres ve tükenmişlik halindedirler. Bu kişiler işi, açlık ve savaş gibi gerçek bir problem olarak görmez aksine işin problemlerin üstesinden gelmeye yardımcı olan bir yol olduğunu iddia eder. Tamamen tükenene kadar çalışmaya devam ederler.
5. YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU
Kaygı ve endişe, yaygın anksiyete bozukluğundan etkilenen kişilerin hayatlarının büyük bir bölümüne yayılabilir. Örneğin bu kişiler anlaşılamaz nedenlerden ötürü uykularından soğuk terler içinde uyanır. Çoğu davranışlarını açıklayamaz ve kendilerini sürekli soyut felaketlere hazırlar.
6. BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Borderline kişilik bozukluğu hastaları özel ilişkilerinde idealleştirme ve yabancılaştırma arasında sıkışır. Aynı zamanda yalnız kalmaktan korkar. Kişi, ilişkisini 'pembe gözlüklerin ardından görmeyi' bıraktığı anda partnerinin yalnızca kötü taraflarını görmeye başlar ve artan eleştiriler nedeniyle ilişkisini bitirir. Bir taraftan partnerleriyle cinsel ilişkiye girmek isteyen hastalar diğer taraftan bu eylemden korkar ve çekinir.
7. DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Bu kişiler çok ciddi bir dikkat problemine sahiptir. Toplantı ve konferans gibi etkinliklerde sabit bir biçimde oturamazlar. ABD'de bu hastalığa sahip insanların yeni kurulan işletmelerin geliştirilmesine yardım edecek 'özel bir duyuya' sahip olduğu düşünülüyor. Çünkü bu kişiler yüzeysel de olsa kısa bir zaman aralığında pek çok fikirle baş edebiliyor.