Rapora göre, 2015 yılında evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 5.8 milyon kişi arttı ve dünya genelinde mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı 65.3 milyona ulaştı. Bunun yarısını ise çocuklar oluşturuyor.
Dünya genelinde yerinden edilenlerin sayısı bir ülke nüfusu olsaydı, dünyanın en büyük 21. ülkesi olurdu.
BREAKING: New #UNHCR global report counts 65.3 million people forced out of their homes, countries by end 2015 pic.twitter.com/A1Dot05LK2
— Babar Baloch (@iBabarBaloch) June 20, 2016
DAKİKADA 24 KİŞİ EVİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALIYOR
Dünya genelinde evlerini terk etmek zorunda kalan 65 milyondan fazla kişinin üçte ikisini (40,8 milyon kişi) ülke içinde yerinden edilenler oluşturuyor, 21.3 milyon kişi mülteci konumunda. 3.2 milyon kişi de gelişmiş ülkelere sığınma başvurusunda bulundu. Dakikada ise ortalama 24 kişi evini terk etmek zorunda kalıyor.
Conflict + persecution cause forced displacement to escalate sharply in 2015 — new data https://t.co/9Nx9AfIJBn pic.twitter.com/xQHY0mzqIU
— UN Refugee Agency (@Refugees) June 20, 2016
SURİYE, AFGANİSTAN, SOMALİ DÜNYANIN EN FAZLA MÜLTECİ ÜRETEN 3 ÜLKESİ
Dünya genelinde en fazla sığınmacıya kaynaklık eden ülkeler sırasıyla Suriye, Afganistan ve Somali ve mültecilerin yüzde 54'ü sadece bu üç ülkeden geliyor.
Suriye'de 2011 yılından beri 4.9 milyon kişi sığınmacı konumuna düştü. Suriye'yi 2.7 milyon sığınmacı ile Afganistan ve 1.1 milyon ile Somali izliyor.
Sığınmacı kaynağı diğer ülkeler ise Güney Sudan, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Myanmar, Eritre ve Kolombiya olarak sıralanıyor.
TÜRKİYE, DÜNYADA EN FAZLA MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDİYOR
Raporda ayrıca 2015'te 1 milyon mülteci ve göçmenin ulaştığı Avrupa'ya kapılarını kapattığı eleştirisinde bulunulurken, dünyanın sığınmacı yükünü gelişmekte olan ülkelerin taşıdığına vurgu yapıldı.
Dünyadaki sığınmacı nüfusunun yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler ev sahipliği yapıyor, 4.2 milyon sığınmacı ise en az gelişmiş ülkelerde yaşıyor.
Türkiye ise dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olmaya devam ediyor.
Rapora göre, Türkiye 2.5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Türkiye'yi 1.6 milyon sığınmacıyla Pakistan takip ediyor. Lübnan'da 1.1 milyon, İran'da 976 bin 400, Etiyopya'da 736 bin 100 ve Ürdün'de 664 bin 100 Suriyeli sığınmacı bulunuyor.
EN FAZLA İLTİCA BAŞVURUSU ALMANYA'YA YAPILDI
Öte yandan geçen yıl en fazla iltica başvurusu yapılan ülke Almanya oldu. 441 bin 900 iltica başvurusun yapıldığı Almanya'yı, 172 bin 700 başvuru ile ABD ve 156 bin 400 başvuru ile İsveç izledi.
Geçen yıl 201 bin 400 sığınmacı ise ülkeleri olan Afganistan, Sudan, Somali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne geri döndü.
BREAKING: Global forced displacement hits record high — #UNHCR https://t.co/iNIpuCSPGx pic.twitter.com/I6N3nZEA3T
— Babar Baloch (@iBabarBaloch) June 20, 2016
‘SORUNLARI ÇÖZMEZSENİZ SORUNLAR SİZE GELİR’
Avrupa'nın sadece duvarlarla değil kanunlarla da kapıların sığınmacılara kapattığını ifade eden Grandi, "Sığınmacı krizinde yük sadece birkaç ülkeye yıkılamaz, küresel yük paylaşımı gerekiyor. Sorunları çözmezseniz sorunlar size gelir. Zengin ülkelerin sorunların çözümü için bir an önce adım atması gerekiyor." dedi.
Sınırları kapatmanın sığınmacı hareketliliğini durdurmayacağını ve göç rotasını değiştireceğini ifade eden Grandi, Türkiye ve AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: "Sığınmacı akınının durduğu doğru ama bu anlaşmanın mı yoksa bazı sınırların kapatılmasının mı sonucu bilemiyorum. Sığınmacı akınının durması çatışmaların yaşandığı ülkelerde yerinden edilmelerin sona erdiği anlamına gelmiyor, sorun devam ediyor. Türkiye dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor ve hala sığınmacı akını sorunu ile karşı karşıya."