Bahçeli Salı günü yaptığı açıklamada, "Tüzüğümüze göre genel başkan ve parti yönetiminin yer almadığı kurultay toplanamaz. 19 Haziran art niyetliliktir. Biz katılmayacağız. Biz katılmayacağımıza göre bu korsan kurultay nasıl yapılacaktır" demişti.
‘BAHÇELİ GELMEZSE NE OLUR?'
Erel kongrenin gerçekleşeceği Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, "Kongrenin önünde kanunen de fiilen de herhangi bir engel yok. Pazar günü Sayın Genel Başkan kurultaya gelmezse de işlem yapılarak kongremiz çalışmalarına devam edecektir" diye konuştu.
Muhaliflerin başvurusu üzerine mahkeme tarafından atanan Çağrı Heyeti, MHP'de sadece tüzük değişikliği yapılabilecek olağanüstü kongrenin 19 Haziran'da gerçekleştirilmesine karar vermiş; bu tarihi reddeden Bahçeli ise 10 Temmuz'da genel başkan seçiminin de yapılacağı, kendisinin de aday olacağı bir kongrenin toplanacağını açıklamıştı.
‘TÜZÜK GEREĞİ GENEL BAŞKANIN KONUŞMASINI KONGRE PROGRAMINA KOYDUK'
Kongrenin yetki ve sorumluluğunun Çağrı Heyeti'nde olduğunu belirten Erel, "Biz tüzük gereği genel başkanın konuşmasını kongre programına koyduk. Kongreye katılmadığı ve yetkili göndermediği taktirde, görevlendirmeler çağrı heyeti tarafından yapılır" dedi.
MHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultaylarda sadece tüzük değişikliği yapılabilirken genel başkan seçilemiyor. Muhalifler ilk kurultayda tüzüğü değiştirip, en kısa zamanda toplanacak ikinci olağanüstü kurultayda genel başkan seçimi planlıyorlardı.
Ancak Bahçeli 10 Temmuz'da genel merkez tarafından toplanacak kurultayda, hem tüzüğün değiştirileceğini, hem de kendisinin de aday olduğu genel başkan seçiminin yapılacağını duyurmuştu.