Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara ilişkin çeşitli veriler, kabine üyeleri tarafından TBMM'deki görüşmelerde açıklandı. Meclis tutanaklarına göre, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Genel Kurul'da HDP'nin grup önerisinin görüşmelerinde ülkelerinden kaçan Suriyelilerin yüzde 58'inin Türkiye'ye sığındığını söyledi. Türkiye'nin bu konuya tamamen insani yaklaşımda bulunduğunu, uluslararası anlaşmaların gereği yaparak kapılarını açtığını anlatan Kaynak, "Gelenlerin mezhebi, cinsi, dili, ırkı bizim için önemli değildir, sadece insandır" dedi.
‘OLAYIN ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYORDU'
Şu anda Türkiye'de 2 milyon 742 bin Suriyeli sığınmacı olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, geçici barınma merkezlerindeki sığınmacı sayısının 266 bin olduğunu söyledi. Kaynak, "Ama bunun 7.742'si de Iraklıdır. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana ve Malatya'da bu kamplar yer almaktadır. Kahramanmaraş'taki yer seçimi çalışmaları sırasında 18 yer araştırıldı. Kahramanmaraş'ta mevcut çadır kent, küçük sanayi kooperatifinin mülkiyetinde olan 500 dönümlük bir alanda idi ve sanayi sitesinin yapımı için de bugün Sanayii Bakanlığı ihalesi vardı, olayın acilen çözülmesi gerekiyordu" dedi.
‘TÜRKİYE 11 MİLYAR DOLARDAN FAZLA PARAYI BU İŞ İÇİN HARCADI'
Kaynak, olaya Alevi-Sünni olarak değil, insan olarak baktıklarını vurgularken, Türkiye'nin 11 milyar dolardan fazla parayı bu iş için harcadığını, açık kapı politikası ve insani yardımların devam edeceğini bildirdi.
OKUL ÇAĞINDAKİ 992 BİN SURİYELİDEN 330 BİNİ OKULA GİDİYOR
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da, TBMM Genel Kurulunda, Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde milletvekillerinin soruları üzerine Türkiye'de bulunan öğrenim çağındaki Suriyeli çocuklara ilişkin bilgi verdi:
"Bize İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verdiği bilgiye göre okul çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 992 bin. Şu ana kadar okullarımıza gönderilen Suriyeli öğrenci sayısı 330 bin. Bu 330 bin öğrencinin 220 bini ilkokula, 70 bini ortaokula, 40 bini de ortaöğretime devam ediyor. Ve bunların da büyük bir çoğunluğu geçici eğitim kamplarında, kamplarda eğitim görüyor. 70 bini ise kampların dışında, gerek özel okullara gerekse devlet okullarına da devam ediyorlar.
‘İLAVE OKUL VE ÖĞRETMEN İHTİYACI VAR'
Önümüzdeki dönemde biz bu eğitimi yaygınlaştırmak istiyoruz. Şu anda kamplardaki öğretmenlere, devam edenlere UNICEF tarafından da destek olarak da bir ödeme yapılmakta. Sonuçta, burada insan hakları var, ister Suriye vatandaşı, ister Türkiye'de şu anda geçici sığınma kabilinde olsun, önümüzdeki dönemde bu 300 bin sayısını 500 bine, ancak daha belirleyen süre içerisinde de mümkün olduğunca hepsini eğitim kapsamına almak istiyoruz. Tabii, ilave okul ihtiyacı var, ilave öğretmen ihtiyacı var.
‘EĞİTİM ARAPÇA, HAFTADA 5 SAAT TÜRKÇE'
Şu anda kendi kamplarında Arapça eğitim verilmekte, haftada beş saat de Türkçe dersi verilmekte. Önümüzdeki devrede bu Türkçe ders saatini de artıracağız ancak bununla da ilgili bir müfredat çalışması yapılması gereklidir. Bakanlığımızda da ilave bir çalışma yapılmaktadır."