Bozdağ, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Bozdağ, "Siyasi partilerin bu konudaki yaklaşımlarını ben de inceledim. Sadece Uzlaşma Komisyonu değil, seçim beyannamelerine de baktığımızda esasında, HSYK ile ilgili kısım dışında pek fazla bir ihtilaf gözükmüyor. Sadece HSYK üyelerinin seçilme yeterliliği için aranan nisapta tartışma var" diye konuştu.
'YANLIŞI BAĞDAT'A KADAR GÖTÜRMEYELİM'
Bozdağ, HSYK'daki seçim usulünün iki seçimde de yargıyı ayrıştırmaktan, karşı karşıya getirmekten, kutuplaştırmaktan ve yargının tarafsızlığına gölge düşürmekten başka bir sonuç doğurmadığını, üçüncü seçimde de doğurmayacağını söyledi. HSYK üyelerinin de aynı düşünceyi paylaştığını belirten Bozdağ, şunları kaydetti:
"Geçmişte böyle bir düzenleme; 'çoğulcu ve demokratik temsil olsun, tek tip yapı olmasın, herkes beraber otursun daha demokratik ve isabetli kararlar versin' diye iyi niyetle yapıldı. Yargıyı birilerine teslim etmek maksadıyla yapılmadı ama maalesef ortaya çıkan sonuçlar, bu iyi niyeti doğrulayan sonuçlar olmadı, hiç arzu etmediğimiz sonuçlar çıktı. Onun için, yanlışın Bağdat'a kadar gitmesini seyretmek, yanlışı seyredenlere daha büyük zarar verir. Bu yanlışı Bağdat'a götürmeyelim, yolda nereden döndürürsek kardır diyorum. CHP'li, MHP'li ve HDP'li arkadaşlarımızın olumlu yaklaşım ortaya koymalarından da önümüzdeki süreç için büyük bir memnuniyet duydum. Buradaki görüşleri Sayın Başbakanımıza da arz edeceğiz. İnşallah gelecek süreçte, genel başkanlar da aynı yaklaşımları ortaya koydukları zaman mutlaka beraber bir yol bulur ve bu konudaki düzenlemeyi yaparız diye umut ediyorum."
'CENNETE GÖTÜRECEK İBADET GİBİ GÖRÜYORLAR'
Yargıtay, Danıştay üyeleri, diğer yüksek mahkemelerde görev yapan hakimlerin görevlerini yaparken Anayasa'ya ve yasalara bağlı olmasının önemine işaret eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herkes açık açık söylemese de söylese de bir gerçeğimiz var; yargının içinde çok net bir şekilde Pensilvanya ile irtibatlı olan bazı kişiler var ve oranın irtibatına göre hareket etmeyi kendilerini cennete gönderecek büyük bir ibadet gibi görüyorlar. Anayasa'ya ve yasaya aykırı hareket etmek onun için önemli değil, çünkü başka bir yere sadakat var. Herkes bu gerçeği görüyor; devlet, siyasi partiler, HSYK, hukukçular ve akademisyenler bunu görüyor. Yargının içinde tarafsızlığını ve Anayasa'ya sadakatini yitirmiş bu yapıyı geleceğe taşımak, bu ülkeye de hukuk devletine de yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına da en büyük zararı verir."
'TASARI ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL'
Tasarının Anayasa'ya aykırı bir yönünün olmadığını söyleyen Bozdağ, "Anayasa'da bu konuda negatif bir düzenleme olmadığına göre, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresine ilişkin düzenleme yapmak yasa koyucunun asli görevidir" diye konuştu.