Ancak anketler, Brüksel’deki AB idaresini 'diktatörlük' gören, ulusal egemenliğin seçilmesini isteyen kampın 'sürpriz' yapabileceğine işaret ediyor. Dolayısıyla Batı aleminde alarm zilleri çalmakta.
Brexit olasılığını ve AB'yi nelerin beklediğini ekonomist ve Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Gürses ile konuştuk.
'MALİ PİYASALAR BREXIT’İ SATIN ALIYOR’
“Malum ekonomide mali piyasalar her şeyin kokusunu önceden alıp daha böyle paraya tahvil etmeye ya da zarardan kaçınmaya çalışır. İlk defa mali piyasalar buna sert bir şekilde buna karşılık verdi. Hatta şunu söyleyeyim son beş altı günde Londra borsası kabaca yüzde 10 düştü, pound yüzde 10’a yakın değer kaydetti. Son 15-20 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Bu işin ciddiye bindiğini gösteriyor, mali piyasalar bunu herhalde Brexit bu kez ciddi bir olasılık diyerek satın almaya başlıyorlar.”
'NORVEÇ GİBİ POZİSYONU MÜZAKERE EDEBİLİRLER’
İşin ekonomik tarafında ise Britanya hazinesinin geçen nisanda yayınladığı senaryolara dikkat çeken Gürses, ayrılığın ekonomiyi sarsacağını belirtti: “Merkezdeki ana senaryo İngiltere’nin 10-15 yıl içindeki milli geliri bugüne göre yüzde 4-4.5 düşük olacak. Bu hane halkı açısından kişi başına 1800 pound daha düşük gelir demek, 4500-4600 pound daha düşük gelir demek. Bu İngiltere’yi vuracak tabi.”
İngiltere'nin AB ekonomisinin kabaca yüzde 15’ini oluşturduğunu, ihracatının yüzde 45’ini AB’ye yaptığını anımsatan Gürses, ayrılarak bunların zaman içinde yitirileceğini vurguladı.
'SERBEST DOLAŞIM VE YABANCILAR ÜRKÜTÜYOR’
'ÇİN VE HİNDİSTAN FAKTÖRÜ’
'AVRUPA İSKANDİNAV MODELİNİ DE YAPAMAZ’
'AVRUPA SORUNU ÇÜRÜTMEYE BIRAKTI’