İstanbul'da kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı ilçelerin başında Kadıköy geliyor. Kadıköy Maltepe arasında kalan yüksek değere sahip bölgeler son aylarda tam bir şantiye alanına döndü. Bölgede her sokakta birden fazla inşaat alanı görmek mümkün. Kadıköy'de şu anda binden fazla inşaat projesi devam ediyor ve tüm ilçe için 15 yıllık bir süre öngörülüyor.
RS FM'de yayımlanan Burası Türkiye programına katılan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Çevre Bakanlığı'nın vermiş olduğu bir inşaat hakkı var ve insanlar bu hakkı kullanmak istiyorlar. İnsanlara bu hakkı kullanmayın diyemeyiz" dedi. Nuhoğlu şunları söyledi:
"Şu anda bine yakın inşaat var Kadıköy'de, ortalama bir kamyon olsa toplamda bin kamyon eder sokakta ama emin olun ciddi şekilde denetleme yapıyoruz. Akşam 19.00'dan sonra çalıştırmıyoruz. Cumartesi günleri hafriyat yaptırmıyoruz. Pazar günleri ise hiç çalıştırmıyoruz. Şu ana kadar 3 milyonun üzerinde ceza kesildi."
‘KADIKÖY GÖÇ VERİYOR'
Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, kentsel dönüşüm nedeniyle Kadıköy'ün göç veren bir ilçe haline geldiğini söyledi: "Nüfusumuz 506 binden 460 bine düştü. Bu nedenle bakanlık, kadrolarımızı da yüzde 10 düşürdü. Bunca inşaat artmasına rağmen nüfus azalıyor. İnşaatlar sürerken insanlar geçici bir süre başka yerlere gittikleri için göç verdik. Bu da geri dönecekler mi sorusunu gündeme getiriyor, bir kısmı geri de dönmeyebilir. İnsanların daha rahat yaşaması için dönüşüm yaparken insanları yerlerinden etmiş oluyorsunuz, bu da doğru bir uygulama değil. Bakanlığın kentsel dönüşümü gözden geçirmesi gerekiyor.
‘ÇEVRE BAKANLIĞI NEDEN İMARA KARIŞIYOR?'
Çevre Bakanlığı Kadıköy'deki imar durumuna neden karışıyor bence sorgulanması gereken konu bu. Niye her şeyi kendi eline almak istiyor sorusunu sormak lazım. Dünyada bu şekilde düşünen devletlerin tamamı diktatörlüğe gitti. Yerel yetkililerin artması gerekiyor. Yerelin denetlenmesi gerekiyor. Yerelin denetimi arttığı zaman emin olun tüm bu sorunlar çok daha rahat çok uygar ve çok çağdaş bir şekilde çözülür. Kadıköy'de şu anda Devlet Demiryolları arkası, Haydarpaşa'nın arkasındaki arazi, Tarım İl Müdürlüğü arazisi var ve bunların hepsini satılığa çıkardı Özelleştirme İdaresi. Bizim arazilerimizi Ankara'dan neden satıyorsun? Vatandaşlara ait olan bir araziyi sen neden satıyorsun? Bir vekalet aldın diye her şeyi satacak mısın? Böyle bir düşünce böyle bir siyaset anlayışı olur mu?
‘HAYDARPAŞA AYNEN KALACAK'
Haydarpaşa binası, gar binası olarak, orijinal haliyle restore ediliyor. Kamuoyunun baskısına rağmen aksi bir iddiada bulunacaklarını zannetmiyorum. Kadıköy Belediyesi olarak sonuna kadar Haydarpaşa'nın gar olarak kalabilmesi için mücadele vereceğiz."