Sputnik'e röportaj veren Gatilov, "Anayasayla ilgili görüşmeler başlamadı, geçiş hükümetine dair herhangi bir görüşme de yapılmıyor. Bu nedenle bu alanda 1 Ağustos'a kadar tamamlanabilecek bir ilerlemeden bahsedemeyiz" dedi.
Gatilov, "Herhalde ana amaç 1 Ağustos'a kadar bazı sonuçlar elde etmek olmamalı. Ancak belki de bu, idealde iyi olurdu" diye ekledi.
'CENEVRE BİR AN ÖNCE YENİDEN BAŞLAMALI'
Ayrıca Gatilov, yeni anayasa ve geçiş hükümetinin belirlenmesi için Cenevre görüşmelerinin bir an önce yeniden başlaması gerektiğini belirtip 'yapay ertelemeler' olmaması gerektiğini vurguladı.
İstenenin, hükümetle muhalifler arasında doğrudan görüşmelerin başlaması olduğunu söyleyen Gatilov, 'muhalefet kampında' birlik olmamasının ciddi bir görüşme süreci başlatılması önünde önemli bir engel olduğunu ifade etti.
'ABD'YLE SURİYE'DEKİ ASKERİ KOORDİNASYONDA İLERLEME KAYDETTİK'
Diğer taraftan Gatilov, Rusya ve ABD'nin Suriye'deki askeri koordinasyon konusunda belirli bir ilerleme kaydettiğini anlattı. Gatilov, "Ana sorun, El Nusra, IŞİD ve ılımlı olarak tanımlanan muhalifler arasında sınır çekilmesi. Bu gruplar pek çok bölgede birbiriyle iç içe geçtiği için belirgin ayrım çizgileri çekmek zor" vurgusunu yaptı.
'BM'NİN YENİ GENEL SEKRETERLERİNİN KADIN OLMASINI DESTEKLİYORUZ'
Bunların yanı sıra Gatilov, BM'nin yeni genel sekreterinin Doğu Avrupa ülkelerinden biri olması fikrini desteklediklerini söyledi: "Bu bölgeyi temsil eden biri daha önce bu göreve gelmedi. Bu, düzeltilmesi gereken tarihi bir adaletsizlik."
Ayrıca Gatilov, BM genel sekreterliği görevine bir kadının gelmesini de desteklediklerini belirtti. Sözgelimi Gatilov'a göre, aday listesinde yer alan UNESCO genel müdürü İrina Bokova, bu görevi hak eden biri.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un görev süresi aralık sonunda doluyor.