İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi nedeniyle hükümet Yargıtay ve Danıştay’a neşter vurmaya hazırlanıyor. Hazırlanan tasarı radikal değişiklikler öngörüyor. Üye sayısı azaltılıyor, hali hazırda görev yapan üyelerin üyelikleri düşüyor. Yeni üyelerin HSYK tarafından belirlenmesi ve o görevde en çok 12 yıl görev yapması öngörülüyor.
Düzenlemeyi RS FM’de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'Bidebunudinle' programında değerlendiren Metin Feyzioğlu, hükümetin önceki uygulamalarına dikkat çekti. "Yargıtay ve Danıştay’da iş yükü gerekçesiyle iki kez üye sayısı arttırıldı ve bu hükümet döneminde iki katına çıktı" diyen Feyzioğlu, o gün yapılanların ve bugün yapılacak olanların görünen görünmeyen gerekçelerini anlattı.
Feyzioğlu, "2010 yılında Anayasa değişip HSYK’nın seçimleri yapıldığında hükümet cemaatle birlikte Yargıtay’ın yapısını değiştirmek için üye sayısını arttırdı. Sonra Cemaat ile hükümetin arası bozulunca bu kez Cemaat lehine olan gücü dengelemek için yeniden sayı arttırıldı. Bu dönemde Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısı iki katına çıktı. O gün de istinaf mahkemelerinin kurulduğu biliniyordu, bugün de biliniyor. Ama bugün amaç tam bir temizlik" diye konuştu.
'ANAYASA'NIN HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI'
Feyzioğlu, "Düzenleme hakim teminatını ortadan kaldıran bir yapıda. Bu da Anayasa’nın hukuk devleti ilkesine aykırı. Ayrıca yasa aynen meclisten geçerse yasama, yürütme ile yargı da bir elde toplanmış olacak. Bu durumda hukuktan bahsetmek mümkün değil" dedi.
Feyzioğlu yargıda reform gerektiğine dikkat çekerken bu reform için yargıya siyasi müdahaleyi engelleyecek bir sistem üzerinde konuşmak gerektiğini söyledi.