Görüşmelerin nerede ve ne zaman başladığı konusunda bilgi vermeyen Dion, "Resmi seviyede görüşmelere başladık. Görüşmeler, tarafsız bir bölgede adım adım ilerliyor" dedi. Dion, "Görüşmelerin New York'ta yapılıp yapılmadığı" sorusuna ise, "Yorum yapmayacağım" cevabını verdi.
‘İRAN’I ‘TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKELER LİSTESİ’NDEN ÇIKARMA PLANIMIZ YOK’
Kendilerinden önceki Harper hükümetinin, İran'ı ‘Teröre destek veren ülkeler’ listesine aldığını anımsatan Dion, bunu değiştirmek için bir planları olmadığını kaydetti.
Kanada’nın İran ile ‘devasa’ sorunları olduğunu kaydeden Dion, "İran’ın insan hakları sicili, Suriye’de (Devlet Başkanı Beşar) Esad ve Hizbullah’a destek vermesi ile İsrail’e karşı bir tehdit olarak durması bunların başında geliyor" dedi.
‘İTALYA ÜZERİNDEN İLİŞKİ ABSÜRT’
Kanada’nın diplomatik ilişkilerini kestiği İran ile zaman içinde gelişen diplomatik gereklilikleri dört yıldır İtalya üzerinden yürüttüğünü hatırlatan Dion, bu durumu ‘absürt’ olarak nitelendirdi.
Dion, "Şükür ki İtalya’nın yardımı var ancak Kanada, bir ülke olarak kendi işini görebilecek durumdadır" diye konuştu.
Dion, adım adım ilerleyen görüşmelerin ilk adımının, karşılıklı elçiliklerin hemen açılması olmayacağını bildirdi.
Kanada, eski Başbakan Stephane Harper döneminde ‘İran’ın küresel barış ve güvenliğe en büyük tehdit olduğu’ gerekçesiyle tarihinde Tahran’daki büyükelçiliğini kapatmış ve Ottawa’daki İranlı diplomatları sınır dışı etmişti. Son seçimlerde tek başına iktidara gelen Liberal Parti ise seçim beyannamesinde göreve geldiklerinde İran ile yeniden diplomatik ilişki kuracakları sözünü vermişti.